15.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 18, 2024
spot_img
spot_img

Malta’daki dini gruplar: Ateistlerin sayısı müslümanlardan fazla

Küçük Ada ülkesi Malta aldığı göçler nedeniyle pek çok dini gruba ev sahipliği yapıyor. Hristiyanlar, Yahudiler, Müslümanlar, Hindular, Yehova Şahitleri, farklı hristiyan gruplar Malta’nın dini demografisinin çeşitli renklerinden.

Her ne kadar tüm ülkelerde olduğu gibi yaşlıların en büyük şikayet konusu gençlerin geleneklerden ve dini yaşamdan uzaklaştığı; giderek sekülerleştiği olsa da son yapılan yoklamalar yüzde 93’lük bir oranla Maltalıların katolikliği hâlâ kimliklerinin önemli bir parçası olarak görüyor.

Sadece bu kadar da değil, Malta’nın 1964 tarihli kurucu anayasasının ikinci maddesi de ülkenin dinini Katoliklik olarak tanımlıyor.  Üstelik yoklamalara katılan hatırı sayılır bir toplam, yaklaşık yüzde 83’lük bir kesim, bu ibarenin anayasada olmasından rahatsız değil. 

Malta toplumunun dini yapısına dair ansiklopedilerin referans verdiği iki önemli veri seti var. Her ikisi de Malta Today isimli gazetenin yaptığı biri 2016, diğeri 2018 yılında iki ayrı anket. 

2018 yılında 553 denekle telefon üzerinden yapılan anketin sonuçlarına göre Malta nufusunun yüzde 93.9’u katolik. Katolikleri İkinci sıradaki inanç grubu olarak yüzde 3.4 ile ateistler izliyor. Malta nufusundaki karşılığında ise İslam yüzde 0.3 olarak agnostizm ve ateizmin gerisinde. 

Ateizm ikinci büyük inanç grubu olsa da Avrupa ortalamasına bakıldığında bu oran ile Malta epey gerilerde yer alıyor. Wikipedia’nın verdiği bilgilere göre 2014 ile 2018 yılları arasında ateizmin popülerliğ iki kat artmış olarak gözüküyor. 

Malta’daki dini çeşitlilik içerisinde yer alan diğer gruplar Yehova’nın Şahitleri, Bahailer, Budistler ve Hindular olarak sıralanıyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz