15.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Haberlere Erişimde Yüzde 70’lik Büyük Çoğunluk Sosyal Medyayı Kullanıyor

“Medya ve Haber Anketi 2023” adlı Flash Eurobarometer, Malta vatandaşlarının haberlerinin büyük bir bölümünü sosyal medya platformları aracılığıyla aldığını ortaya koydu; Malta, vatandaşlarının bu ortamdan haberlere erişiminde en yüksek paya sahip olan ülke olarak Kıbrıs ile yüzde 70 oranında eşitlendi.

Bu Flash Eurobarometer, 18 Ekim 2023 ve 24 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi ve Avrupa Birliği genelinde vatandaşların haberlerini sosyal medya aracılığıyla tüketenlerin oranının yüzde 37 olduğunu ortaya koydu. Bu istatistik, Nisan/Mayıs 2022’ye kıyasla %11 arttı. Televizyon, %71’lik bir birlik genelindeki ezici tercihle, insanların haberlere erişmek için tercih ettiği başlıca medya olarak kalmaya devam ediyor.

Buna karşın, Malta adaları çok farklı eğilimler sergiliyor. Malta’daki vatandaşlara, önceki yedi günde hangi medyayı kullanarak haberlere eriştikleri sorulduğunda, %70’i sosyal medya platformlarına güvendiğini söylerken, %49’u televizyon ve çevrimiçi haber platformlarını kullandığını belirtti.

Ayrıca, bu çalışmada Malta vatandaşlarının %21’i radyo (AB genelinde %37’lik bir ortalama ile karşılaştırıldığında) aramışken, yalnızca %11’i basılı (kağıt üzerindeki) basın aracılığıyla güncel olaylardan haberdar olmuş. Malta’da gazete arayan her on kişiden biri kadar olan bu istatistik, AB genelinde %21’lik bir ortalama ile neredeyse iki katına çıkıyor.

Bu çalışma, yanıtlayıcılarını dört yaş kategorisine ayırdı: 15-24 yaş, 25-39 yaş, 40–54 yaş ve 55 yaş ve üstü. Malta vatandaşları için sosyal medya platformları, 55 yaş ve üstü sınıf dışında tüm yaş kategorileri için en üst yanıt oldu. Malta’da gençlerin (%86) ve AB genelindeki gençlerin (%59) sosyal medya gönderilerine güvendiği bu oranlar, en çok 15–24 yaş grubunda kaydedildi.

Öte yandan Malta yetişkinlerinin (%25-54 yaş arası) her üçte biri için en üst yanıt aynıydı. Bu yaş grupları boyunca, en üst AB genelindeki yanıtlar televizyondu (25-39 yaşları için %61 ve 40-54 yaşları için %72), bu da gençlerle geri kalan toplum arasında haber tüketimi konusundaki kuşak farkını göstermektedir.

En yaşlı yaş grubu (55+), Malta’da %62 ve AB genelinde %83 ile en çok anılan ortamdı.

Malta vatandaşlarının en çok Facebook’u kullanma eğiliminde olduğu, ardından WhatsApp, YouTube ve Instagram geldiği bulundu.

Kaynak: The Malta Independent

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz