14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da göçmenlerden İçişleri Bakanlığı’na protesto yürüyüşü

04 Ekim 2021

Geçtiğimiz hafta inşaatta çalışan göçmen işçinin düşerek yaralanması sonucu yol kenarına atılmasının gündem olması ardından, göçmenler protesto gösterisi düzenleyerek “İnsanız ucuz emek değil” sloganları ile yürüdü.

Malta’da insani hak ve taleplerini dile getirerek, göçmenleri sıkıntıya ve sömürüye açık hale getiren uygulamaları protesto etmek için yüz kişiye yakın göçmen gösterici Valetta’da toplandı.

Göçmenler ve destekleyicileri, kendilerini ve çocuklarını temel haklardan mahrum bırakan politikaları protesto etti.

Başkentte yaklaşık 100 protestocu davul sesleri eşliğinde ‘belirsizlik değil istikrar’, ‘çocuklarımızın hakları korunmalı’ ve ‘insanız ucuz emek değil’ yazılı pankartlar taşıdı.

Protestocular,  ayrıca yaralı göçmen Lamin Jaiteh’in fotoğraflarını da taşıyarak ve ‘sessizlik itaattir’ Daha ne kadar?’ sloganları ile İçişleri bakanlığına taleplerini iletmek üzere yürüyüş gerçekleştirdiler.

İşveren, yaralı işçiyi göçmen olduğu için yol kenarına atmıştı

Yaklaşık 10 gün önce Lamian Jaiteh isimli bir göçmen inşaattan düşmüştü. İnşaat sorumlusu işveren hastaneye götürüyorum diyerek göçmen işçiyi yolun kenarına atmıştı. Jailet, işvereni polisin sorması durumunda araç çarptığını söylemesini istediğini anlaşmıştı.

Göçmen işçi Jailet’i yolun kenarında acı içinde bulan bir vatandaşın hastaneye kaldırmasını ve olayın duyulmasını sağlaması sonrası hükümet yetkilileri de olayı kınamış ve sanık müteahhit olan Glen Farrugia tutuklanmıştı.

Tüm bu olayların ardından yaşam koşullarındaki haksızlık ve göçmenleri sömürüye iten politik kararları protesto etmek için yüze yakın insan bir araya geldi.

 

Bakan Camilleri’ye mektupla taleplerini sundular

Protestocular, parlamentodan içişleri bakanlığına yürüdüler ve endişelerini özetleyen bir mektubu, bakan Byron Camilleri’ye teslim ettiler. Bakan Camilleri, mektubu kilitli bir cam kapının altından alan personelinin elinden aldı.

Göçmenlerin endişelerinin merkezinde, birçok kişinin yasal olarak iş bulmasını engellediğini ve çocuklarının okul ve sağlık gibi temel hizmetlere erişimlerini istikrarsız hale getirdiğini söyledikleri iki politika yer alıyor.

Valletta’da yürüyen protestocular taleplerini şöyle sıraladılar:

  • Yasal haklara ilişkin bilgilere daha iyi erişim
  • Devlet kurumu Identity Malta’da daha insancıl muamele
  • Kaldırıldığında birçok göçmeni belgesiz bırakan bir ikamet politikasının yeniden uygulamaya alınması
  • Vergi ödeyen göçmenlere ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti hakkı vermek
  • Çocuklara Malta vatandaşlığı alma hakkı vermek ve belgesiz çocukların statülerini düzenlemelerine yardımcı olmak
  • Vergi ödeyen sığınmacılara çocukları için çocuk yardımı vermek

Times Of Malta

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz