18.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da gezilecek yerler

25 Şubat 2021 / Sevim Bakar / Malta

Malta’ya geldiniz ve hem tanımak hem eğlenmek için bir gezi rotası izlemek istiyorsunuz. Önce gidebileceğiniz ve “görmezseniz olmaz” tarihi mekanlardan başlamayalım. Tabii kısaca tarihinden bahsetmeden olmaz. İlk gittiğiniz yerde tarihin kokusunu almadan rahat edemiyorsanız buyrun:

60 dan önce       Fenikeliler, Kartacalılar, Romalılar ve Bizanslılar adalarda iz bırakmış.

60                       Aziz Paul Hristiyanlığı Malta’ya getirdi.

870                     Araplar adaları fethetti.

870-1530            Malta Sicilya’nın biz uzantısıydı. Normanlar, Aragonlular ve diğer fatihler adaları yönetiyordu.

1530-1798            Kudüs’ün askeri düzeninde yönetildi

1798-1800            Fransızlar yönetimi şövalyelerden devraldı.

1800-1964            İngiliz yönetimi egemen oldu.

1974                       Malta Cumhuriyeti oldu

1979                       Yabancı askeri üsler kalıcı olarak kapatıldı

2004                       Avrupa Birliğine katıldı

2008                       Euro bölgesine katıldı

Gelelim bu kadar farklı kültürün adada miras olarak neler bıraktığına. Malta ve Gozo adalarında UNESCO Dünya Mirası listesine giren 7 megalitik tapınak var. Gozo adasındaki iki Ggantija tapınağı, devasa Bronz Çağı yapılarıyla dikkat çekiyor. Malta adasında, Hagar Qim, Mnajdra ve Tarxien tapınakları yapılma dönemlerinin inşaat imkanlarına göre yapılmış şaheserler. Ta’Hagrat ve Skorba kompleksleri, Malta’da tapınak inşa etme geleneğinin nasıl aktarıldığını gösteriyor.

  1. Ggantija Temples – Ggantija tapınakları

Bu antik site, UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. Xaghra, Gozo’da bulunan bu iki tapınak, MÖ 3600 ile 3200 yılları arasına tarihleniyor.

  1. Hagar Qim & Mnajdra Temples- Hagar Qim & Mnajdra Tapınakları

Hagar Qim “ Duran/Tapan taşlar” demekmiş. Ggantija ile aynı zamanlardan kalma megalitik tapınak kompleksidir. Tapınaklar birbirinden yaklaşık 500 metre uzaklıkta.  Dünya mirası listesinde yerini alan tapınaklardan.

  1. Grandmasters Palace – Grandmasters Sarayı

Saint George Meydanı, Valletta’da yer alan bu yapı 1571 yılında inşa edilmiştir. Malta Şövalyeleri döneminden silahların bulunduğu Saray Cephanesi le Taht Odası görmeye değer.

  1. John Co-Cathedral -Aziz John Katedrali

Aziz John Katedrali, Malta Valletta’da bulunan bir Roma Katolik katedralidir. Kilise, Valletta’daki daha önemli binaların birçoğunu tasarlayan Malta mimar Girolamo Cassar tarafından tasarlandı. 17. yüzyılda, iç mekanı Mattia Preti ve diğer sanatçılar tarafından Barok tarzında yeniden dekore edildi. Müze ayrıca 16. yüzyıldan kalma zarif ışıklı el yazmalarına da ev sahipliği yapıyor.

  1. Fort Rinella

Kalkara’da yer alan Fort Rinella, 1878 yılında inşa edilmiştir ve dünyanın ilk mekanik kalesidir. Hayatta kalan iki Armstrong 100 tonluk silahtan birini içerir. Kale yakın zamanda bir restorasyon programından geçti ve diğerleri arasında askeri yemek pişirme veya süngü uygulaması gibi canlı yeniden canlandırmalara sahip animasyonlu turlar var.

  1. Hal Saflieni Hypogeum

UNESCO Dünya Mirası listesinde olan, Malta’nın Paola şehrinde yer alan, tarih öncesindeki Saflieni evresine (MÖ 3300 – 3000) ait bir Neolitik yeraltı yapısıdır.  Eski bir yeraltı mezar alanı olan Hal Saflieni Hypogeum’da üç seviye kaya çemberi şeklinde oyulmuş odalar bulunmaktadır. Koruma amaçlı Hypogeum’a saatte sadece 10 ziyaretçinin girmesine izin verildiği için önceden yer ayırtmalısınız.

  1. Auberge de Castille- Kastilya Hanı

1574 yılında Şövalyelerin ikametgahı olarak inşa edilmiştir ve Valletta’nın en yüksek noktasında bulunabilir. II.Dünya Savaşı sırasında oldukça ağır hasar görmüş olmasına rağmen, özenle restore edilmiş ve mimarisi görkemli kalmıştır.

  1. The National Museum of Archaeology- Ulusal Arkeoloji Müzesi

Ulusal Arkeoloji Müzesi, Valletta’daki Republic Street’te bulunmaktadır. Müzenin zemin katında, adadaki en eski yerleşim yeri olan G appearancear Dalam aşamasından (MÖ 5200), Tarxien aşamasına (MÖ 2500) kadar Malta adalarından tarih öncesi eserler sergileniyor. En üst katta Ulusal Nümizmatik Koleksiyonu ziyaret edilebilir.

  1. Valetta

Malta’nın başkenti olan Valletta, UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. Sırayla Fenikeliler, Yunanlılar, Kartacalılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Aziz John Şövalyeleri düzeni tarafından yönetildi. Valletta’nın tümü 55 hektarlık bir alanda yer alan 320 anıtı, burayı dünyanın en yoğun tarihi bölgelerinden biri yapmaktadır.

  1. Mdina

Mdina, Malta’nın ortaçağ başkentiydi ve antik surlarla çevrili şehrin harika bir örneğidir. Rehberli turlar ve kendi kendine rehberli sesli turlar vardır. Şehir hala surları ile sınırlıdır ve 300’ün biraz altında bir nüfusa sahiptir. 1530 öncesi önemini hiçbir zaman geri kazanamadığı için takma ad olarak Sessiz Şehir adını aldı.

Biraz da manzaradan bahsedelim. En güzel manzara nereden izlenir derseniz;

  1. Upper Barrakka Gardens- Yukarı Barrakka Bahçeleri

Şehir surlarının en yüksek noktasıdır ve bu nedenle sınırdaki terası, Büyük Liman’ın, Üç Şehrin yanı sıra tersane ve başkentin alt kısımlarında açık bir manzara sunar.

  1. Sarı kumlar ve Dingli Kayalıkları

Golden Sands Malta’nın en iyilerinden biri olan güzel kumlu plajıdır. Dingli Kayalıkları ise muhteşem bir deniz manzarası sunar.  Gün batımı manzaraları için buralara mutlaka gitmelisiniz.

Adalarda, müzeleri, kiliseleri ve tapınakları ziyaret etmek veya Bahrija gibi kırsal alanlarda yürüyüş yapmak gibi yapılacak çok şey var. Şnorkelli yüzme, tüplü dalış, tekne kiralama ve diğer su sporlarını da deneyin.

Daha bir çok görülmesi gereken tarihi ve turistik yeri ile Malta turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Son Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz