Malta’da Eylül Akşamları Gökyüzünde Kuş Göçü Hareketliliği

Eylül ayı boyunca Malta semalarında, Avrupa’dan Afrika’ya göç eden binlerce kuşun göç yolculuğu gözlemlenebiliyor. Ada, bu dönemde Akdeniz üzerindeki önemli bir geçiş noktası haline gelirken, gökyüzündeki bu hareketlilik doğa tutkunları için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Eylül akşamlarında Malta’da gökyüzüne bakmak için yeni bir sebep var. Sonbahar göçüyle birlikte, Avrupa’dan Afrika’ya yol alan sayısız göçmen kuş Malta ve Gozo üzerinde mola veriyor. Balıkçıllar, yalıçapkınları, saz deliceleri ve çeşitli yırtıcılar, adada dinlenmek, beslenmek veya uygun hava koşullarını beklemek için kısa süreliğine konaklıyor.

BirdLife Malta’nın eylül ayındaki gözlemlerinde, Salina’da yaklaşık 80 küçük ak balıkçılın bir arada görüldüğü bildirildi. Bu göç hareketliliğini izlemek için profesyonel bir kuş gözlemcisi olmak gerekmiyor. Buskett, Għadira ve Salina Doğa Rezervleri, göç döneminde kuş gözlemciliği için öne çıkan noktalar arasında yer alıyor. Özellikle akşam saatlerinde, yanınıza bir dürbün alarak gökyüzündeki bu canlı trafiğe tanık olmak mümkün.

Bu hafta sonu, göçmen kuşları daha yakından gözlemlemek isteyenler için özel bir etkinlik düzenleniyor. BirdLife Malta, 20 Eylül Pazar günü 15.00–19.00 saatleri arasında Buskett’te ücretsiz Raptor Watch etkinliği gerçekleştirecek. Alanda uzman kuş gözlemcileri bulunacak ve kuş gözlemciliğine ilk kez başlayacak ziyaretçilere rehberlik edecek. Katılım ücretsiz olsa da önceden kayıt yaptırmak gerekiyor.

Malta’da eylül ayı genellikle denizin sakinleşmesi, akşamların serinlemesi ve kalabalıkların azalmasıyla bilinir. Ancak aynı günlerde, çoğu kişinin fark etmediği bir göçmen kuş trafiği de gökyüzünden geçiyor. Bunu görmek için bazen sadece birkaç dakika durup yukarı bakmak yeterli.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz