14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Malta Yaşam Rehberi – 2: Malta’da ev kiralama ve satın alma süreci

26 Kasım 2020 / Malta

Ev Kiralama

Ev kiralama veya satın alma için en yaygın olarak kullanılan mecra Facebook Marketplace olsa da; yerel gazetelerde ve çeşitli internet sitelerinde sahibinden ya da emlakçılardan mülk edinme ilanlarına ulaşabilirsiniz.  

Genellikle, turistlerin yoğun olduğu semtlerde konut talebi daha fazladır. 

Stüdyo daire, apartman dairesi, müstakil ev, villa gibi konutlar bulabilmenizin yanı sıra; ensuite oda, çift/tek ve paylaşımlı odalar da bulabilirsiniz.

Ev kira ücretleri ortalama 500 €’dan başlayıp 10 bin €’ya kadar çıkar. 800 ila 1500 € kira bedeline sahip olan evler en çok tercih edilen skaladadır. 

Evler genellikle eşyalıdır.  

Bir ev kiralandığında, kiracı ile ev sahibi arasında yazılı olarak kira sözleşmesi yapılır. Oturmanın planlandığı ayın kirası önce verilip, evde oturmak hak kazanılır. Mülk sahibi, kira bedelinin 1 ila 3 katı kadar kira depozitosu isteyebilmekle beraber bu depozito ücreti genellikle en fazla 1 aylık kira bedeli kadardır.  

Ev Satın Alma 

Üçüncü ülke vatandaşları, bazı şartlara bağlı olarak Taşınmaz Mal Edinme Kanunu uyarınca mülk sahibi olabilirler. AB vatandaşı olmayanlar, Malta’da mülk edinebilmek için Taşınmaz Mal Edinme Kanunu (AIP) doğrultusunda izin almakla yükümlüdür. 

AIP izin bedeli 223 €’dur. 

1 – Bir daire veya iki katlı daire minimum 136 bin 972 €;
Diğer herhangi bir taşınmazlar minimum 236 bin 582 € değerinde olmalıdır.
(LN316 / 20: Taşınmaz Mal Fiyat Endeksi) 

2 – Satın alınan mülkün, başvuru sahibinin şahsi ikametgahı olarak kullanılması gerekmektedir.
AIP izni ile edinilen mülkler üçüncü kişilere kiralanamaz. 

Mukim olmayanların taşınmaz mal edinmesi, Maliye Bakanlığı Ulusal Vergi İdaresi’ne bağlı Sermaye Aktarımı Vergi Dairesi’nin sorumluluğundadır.

Mülk satın alırken mülkün değerinin yüzde 1‘i notere damga vergisi olarak ödenmelidir. Damga vergisinin kalan yüzde 4’ü satın alma işlemi tamamlandıktan sonra ödenmelidir (mülkü satın aldıktan sonra en geç 15 gün içinde); 

Malta’daki emlak işlemleri için katma değer vergisi yüzde 18 olarak belirlenmiştir; 

Eğer alıcı emlakçı aracılığıyla mülk edinmişse, sözleşme bedelinin yüzde 3,5’ini temsil eden bir emlak komisyoncusu ücreti de ödenmelidir. 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz