14.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Ekim Ayında Enflasyon %3.7’ ye Geriledi

Ekim 2023’te Malta’nın yıllık enflasyonu, Perakende Fiyat Endeksi (PFE) tarafından gösterilen, Eylül’ün %4.1’inden bir azalışla %3.7 olarak kaydedildi. Milli İstatistik Ofisi Çarşamba günü açıklama yaptı.

Ekim ayında en yüksek yıllık enflasyon oranına sahip sektörler, %6.9 ile Diğer Mallar ve Hizmetler ve %6.8 ile Gıda oldu. Öte yandan, Giyim ve Ayakkabı en düşük yıllık enflasyon oranlarına sahipti, sırasıyla -1.4%, Su, Elektrik, Gaz ve Yakıtlar ise 0.0% seviyesinde sabit kaldı.

Ekim 2023’te, Gıda Endeksi yıllık enflasyon üzerinde en önemli pozitif etkiyi yarattı ve +1.47 yüzde puanına katkıda bulundu. Bu artış, özellikle dışarıdan yemek fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle gerçekleşti.

Diğer dikkate değer etkiler Diğer Mallar ve Hizmetler Endeksi (+0.50 yüzde puanı) ve Konut Endeksi’nin (+0.46 yüzde puanı) gözlemlenen artışlardı; bunlar sırasıyla deterjan maliyetlerindeki artışlar ve kira maliyetlerine bağlandı.

Öte yandan, Giyim ve Ayakkabı Endeksi, özellikle giyim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle -0.09 yüzde puanlık bir düşüş etkisi yarattı.

En yüksek yıllık enflasyonu kaydeden %6.9’la Diğer Mallar ve Hizmetler Endeksi, bileşenleri içinde çeşitli oranlar sergiledi.

Mücevher, saat ve diğer makaleler yıllık %3.2’lik bir oranda kaydedilirken, Dayanıklı olmayan ev eşyaları %11.2 arttı, Veteriner hizmetler (evcil hayvan mamasını içerir) ve ev hizmetleri %3.6 arttı ve Sigortalar, finansal hizmetler ve diğer hizmetler %7.5’lik bir yıllık oran bildirdi.

Öte yandan, Giyim Endeksi, Giyimde -1.4% ve Ayakkabıda -1.7% ile en düşük yıllık enflasyon oranını gösterdi.

Kaynak: The Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz