16.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
spot_img
spot_img

Malta Yaşam Rehberi – 3: Malta’da ehliyet alma şartları

28 Kasım 2020

Elif Ören

Trafiğin soldan aktığı Malta’da ehliyet alma süreci nasıldır? 

Malta’da yaşayan Türk vatandaşları, Malta’da bulundukları ilk 12 ay süresince Türk ehliyeti ile Malta’da otomobil kullanabilirler. Ancak 12 aydan sonra Türk ehliyeti geçerli olmayacaktır. Bunun için ilk 12 aylık süreç içinde Malta ehliyeti almak zorundadırlar. 

Ehliyet başvurusu için asgari 185 günlük ikamet şartı vardır. Bu asgari gün süresi kimlik / oturum izninin düzenlenme tarihinden itibaren başlar.

Sürücü belgesi almak için izlenmesi gereken prosedür aşağıdaki gibi olacaktır:

   1. Öncelikle bir sürücü eğitmeni ile anlaşılır 

İlk adım, size ilgili trafik ve sürüş kurallarını anlatacak bir eğitmen belirlemektir. Sürücü eğitmeni ders ücreti 10 ila 20 € arasında değişmekte olup; genellikle eğitmenler ehliyet alma sürecini takip edip danışmanlık da yapabilir.   

    2. Sürücü adayı (öğrenci) izni alınır 

Ehliyetinizi almanın ilk aşaması, eğitiminize yetkili bir eğitmen ile yolda başlamanıza olanak tanıyan bir Öğrenci İznine ihtiyaç duymanızdır. 

    3. Teori testine başvurulur 

Teori Sınavına girmek için başvurmak için gerekenler şunlardır: 

En az 18 yaşında olmalı, Sürücü Adayı (Öğrenci) İznine sahip olunmalı, 30.25 € tutarında bir ücret ödenmeli ve teste başlamadan önce ID kimlik kartı gösterilmelidir. 

Teori Testi bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Bu sınavın müfredatı düzenlenmiştir. Özetle; Teori Testi müfredatının kapsadığı konular: 

-Yol ve trafik düzenlemeleri 

-Sürücü 

-Yol kuralları

-Genel kural ve düzenlemeler gibi genel trafik konularından oluşmaktadır. 

Teori Testi, başvurulan ehliyet kategorisine göre İngilizce ya da Maltaca olarak yapılır. 

Yol güvenliği bilincini geliştirmek adına yapılan teori testinde sınavdan en az yüzde 85 başarı elde edilmesi gerekir. 

    4. Pratik testine başvurulur 

Eğitim tamamlandıktan sonra, yetkili ofislere Pratik Test için başvuru yapılır. Bu başvuru gönderildikten sonra, yetkili ofisler teori testinin teslim tarihinden itibaren dört hafta içinde gün belirleyecektir. Planlanan sınav tarih ve saatinin bir bildirimi yetkili ofis tarafından doğrudan aday olan kişiye gönderilir ve Motorlu Taşıt Okulu’na da kayıt yapılır. 

Daha önce farklı bir ehliyeti olanlar ayrıca DRV029 formunu doldurmalıdır. Sürüş testi başvurusu değerlendirilmeden önce, Öğrenci İzni aşamasında veya bu form aracılığıyla Transport Malta’ya ayrı olarak sunulur. 

     5. Cumartesi pratik test sürüşü günü 

Yetkili kurum, başvurunuzu izleyen cumartesi günü test sürüşüne oturma imkanı sunar. Bu tür testler için 40€’luk bir ödeme yapılır. 

Test için gerekli düzenlemelerin yapılmasına yeterli zaman tanımak için iki veya üç hafta önceden yetkili kurum tarafından sürücü adayına bildirim gönderilir. Sınav tarihini veya saatini değiştirmeniz gerekirse; bu yalnızca istisnai gerekçeli durumlarda sınav tarihinden en az iki hafta önce, önceden rezerve edilmiş yurtdışı seyahati, hastane randevuları, mahkeme duruşmaları gibi nedenlerle katılamama durumunda mümkün olacaktır. Sürüş testini ertelemeniz gereken bir durumda, kanıt ve gerekçe içeren yazılı bir talepte bulunmanız gerekecektir. Bu gibi durumlarda, üç hafta içinde yeni bir sınav tarihi planlanır. 

Testi geçemeyenlerin başka bir test için yeniden başvurmaları gerekecektir. 

Sınava katılamayan sürücü adayları yok olarak kaydedilecek, yerlerini kaybedecek ve yeniden başvurmaları yapmaları ve 23.25 € ücreti ödemeleri gerekecektir.

      6. Pratik Test

Araç sürüş testinden birkaç dakika önce Test Merkezi’nin bekleme alanında olmak önemlidir. Sınavın iptal edilmesi veya adayın randevusuna 10 dakikadan fazla gecikmesi durumunda aday yok olarak işaretlenecektir. Daha sonraki yeni bir başvuruda tekrar ücret ödenmesi gerekecektir. 

Pratik Test günü, test boyunca test prosedür ve sonucuna müdahale etmeyecek üçüncü bir şahıs sürücü adayına eşlik edebilir.

      7. Acil Sürücü Kartı Başvurusu 

İdare, ehliyetinizi acilen sipariş etme olanağını sunar. Talebinize istinaden ehliyet kartınız 24 saat içinde teslim alınmaya hazır olacaktır. Yani, Salı günü saat 11: 00’de bir ehliyet kartı sipariş edilmişse, en geç Çarşamba 11:00’e kadar hazır olacaktır. Bu tür bir hizmet için 25€’luk bir ödeme yapılır. 24 saatlik teslim süresi iş günleri içerisinde geçerli olup, resmi tatillerde talebin zamanında karşılanması temin edilmez. 

      8.Deneme Süresi Ehliyeti 

Ehliyet sınavını geçen adaylara, üç (3) yıl geçerli ve ceza puanı sistemine tabi bir deneme süresi ehliyeti verilir.  

Trafik kurallarının ihlal edilmesi ve her bir kural aykırılığı için, Sulh Ceza Mahkemesi veya Adalet Komiserleri tarafından ceza puanı verilecek ve sürücünün muadili deneme süresi ehliyetine kaydedilecektir. Bu gibi durumlarda, kurum tarafından bilgi verilir ve 10 gün içinde ehliyet muadilinizi güncellemek için ilgili kuruma sunmanız gerekir. Ve bu durumda sürücüye yeni bir muadil ehliyet kartı verilecektir. 

Ceza puanı kaydedilmezse veya verilen ceza puanları 12’den az ise on yıllık tam ehliyet verilir. 

Üç yıllık deneme süresi içinde 12 veya daha fazla ceza puanı biriktirirseniz, deneme süresi ehliyetiniz iptal edilir. Bu gibi durumlarda; sürücü, yetkili kurum tarafından bilgilendirilir ve 10 gün içinde ehliyetinizin muadili ve fotoğraflı kartını yetkili kuruma vermek durumda kalırsınız. Deneme süresi ehliyet iptal edildikten sonra, iptal edilme tarihinden itibaren 3 ay sonra tüm ehliyet alma süreci yeniden başlatılabilir. 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz