16.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
spot_img
spot_img

Malta – Türkiye araç ile seyahat nasıl yapılır?

Murat Kaçar /

Merhaba arkadaşlar, ben 1 Kasım’da Türkiye’ye araba ile gitme durumunda kaldım ve size kısaca yol  masraflarından ve süresinden bahsetmek istiyorum.

1. Adım Malta hazırlık
Burada aracınızın sedan veya hatchback olduğunu var sayıyorum. Benim aracım 2010 model Opel Astra J kasa ve 57 litre benzin deposu bulunmakta. Malta depo fulleme maliyeti 70 € civarında. İtalya için  İnternet Üzerinden EU plf formu dolduruyoruz. Aşı sertifikalarımız telefonlarımızda PDF olarak mevcut.

2. Malta Sicilya geçiş
Şu an için sayısı ikiye çıkmış gemi firması olmakla birlikte, benim gittiğim zamanlarda Virtu Ferries vardı ve fiyatları en uygun zamanında bilet aldım. 50€ araç taşıma ücreti ve 35€ kişi başı ücret. Gemi sabah 6:30’da Valetta’dan Pozzallo’ya hareket ediyor. 5:30 gibi Valetta portta olmak yeterli. Benim aracımda  bir arama yapılmadı, ama haziran ayında arkadaşımın arabasını aramışlar!?

3. Sicilya Messina arası
Sicilya’ya ulaşmak 90 dakika kadar sürüyor ve gemiden indikten sonra direk yola koyuluyoruz ve 200 km kadar araç kullanıyoruz ve Messina feribotlarına ulaşıyoruz. Yolda 1 kere otoban ücreti ödüyorsunuz.

Sadece nakit ve 3,50 € Messina dan feribot ile karşıya geçmek. Sırada bekleme, indi bindi ile ortalama 1 saat kadar sürüyor ve araç ücreti 39€ isterse içinde 5 kişi olsun ister 1 kişi fiyat değişmiyor.

4. Bari ulaşım
Villa San Giovanni’den indikten sonra Bari istikametine 430 km araç kullanıyorsunuz. Mola durumunuza göre 4 ile 5 saat arası sürüyor. Yolda herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz.

Bazen köy içi gibi yerlerden  bazen otobandan götürüyor navigasyon. Bariyer ulaştığınızda diğer gemi için zamanınız olacak, ister Yunan gemisinde Yunan yemeklerini, ister Bari’de bir restoranda İtalyan yemeklerini isterseniz de kendi  hazırladığınız yemeklerinizi yiyebilirsiniz.

Bunun için zamanınız kalıyor. Vardıktan sonra Yunanistan’da durmamak adına İtalya’dan 98€ ya araç depo fulleme işlemi yapıyoruz. Bari’de Lidl’a uğrayabilirsiniz keza Yunanistan’da durma işlemi olmayacak.

5. Bari Igoumenitsa ulaşım
Gemi ismi Superfast Lines ve gemi kalkış saati 19:30 ve binmeden Check-In yapmak için terminal içerisine gidiyoruz ve Yunanistan için internet üzerinden doldurduğumuz EU dPlf (AB Yolcu Bildirim Formu – EU Passenger Locator Form) formu ve pasaport aşı belgelerini gösterip biletinizi alıyoruz. Gemi 9 saat sürüyor ve 67€ araç taşıma ücreti 56€ kişi başı ücret.

Biz burada 6€ daha fazla verip uçak tipi koltuk olan ayrı bir kısımda seyahat edebilecek yerde bilet alıyoruz. Akşama orada ışıklar tam olmasa da sönüyor ve uyuma şansınız oluyor.

Orada ikili üçlü ve dörtlü koltuklar var. İster yerde uyku tulumu VS ister koltuk üzerinde uzanıp uyuyabilirsiniz.

6. Igoumenitsa İpsala
Sabaha karşı gemi yanaştıktan sonra bir arama olmadan yola koyuluyoruz ve tam depo araç ile 680 kilometre sınıra kadar otobandan araç kullanıyoruz. Yolda 13 kere gişede duruyor ve ister nakit ister kart ile temassız olmak üzere toplamda 19,60€ ücret ödüyoruz. Yollar çok iyi ve boş.

7. İpsala Sınırı
Sınıra geldiğimizde Yunanistan tarafından pasaportumuza damga basıp hemen geçiyoruz. Türkiye tarafında önce bagaj araması yapılıyor, şansınız göre arama yapılmayabilir veya kafadan sallama yapılabilir. Pasaportum araç ruhsatım ve 37 Euro ödeme yaparak aracıma TR geçerli sigorta yaptırıyorum (zorunlu). Türkiye’ye hoş geldiniz.

Dönüş yolunda TR çıkmadan araç fulleme işlemi yapıyorsunuz. Benim dönüş 18’inde idi ve 35€ civarında idi. İster İtalya ister Yunanistan’da bir depo daha fulleme işlemi yapılıyor ve 98€ yine oraya ödüyoruz.

Gemi, araç ve yol ücretleri de dönüş için de aynı şekilde ödeniyor.

Yunanistan sınırında aracımda herhangi bir arama yapılmadı ve sorunsuz geçtik. Bulgaristan da çok detaylı oluyormuş.

Igoumenitsa ferries gece 23:59’da hareket ediyor ve sabah 7 gibi Bari’ye varıyoruz. Aynı şekilde Sicilya tarafına kadar sürüp oradan gemi ile karşıya geçip Pozzallo da bulunan yere gitmek için bi hayli vaktiniz oluyor. Pozzallo dan gemi hareket saati 21:30 civarında.

Yolculuk esnasında cep telefonundan yazılmıştır. Yazım ve imla hataları için kusura bakmayın.

Başka sorunuz olursa benimle iletişime geçerseniz yardımcı olurum.

Son Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz