15.9 C
Malta
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img
spot_img

Malta Toplu Taşımada Skandal! Arızalı Araçların Trafiğe Çıkmasına Onay Veriliyor!

Malta’da kamu toplu taşımacılığını üstlenen Malta Public Transport (MPT) şirketi, ciddi yol güvenliği zaafiyetleriyle karşı karşıya. Şirketin yetkililerinden Claudio Cutajar, arızalı otobüsleri trafiğe çıkarmaya zorlandığını belirterek yargıya başvurdu.

Cutajar, yolcu güvenliğinden sorumlu bir yetkili olarak, gerekli onarımlar yapılmayan otobüsleri trafiğe çıkarmayı reddettiğini ve bu nedenle tehdit edildiğini ifade etti. Açıklamalarını destekleyen fotoğrafları da yargıya sundu.

Deneyimli bir isim olan Cutajar, 2020 yılında MPT’ye katılmıştı. Şirket içinde düzenlenen protestoda, Mayıs 2023’ten bu yana sekiz tamirci ve iki elektrikçinin şirketten ayrıldığını belirtti. Bu durumun, gerekli günlük bakımların yapılmasını “fiziken imkansız” hale getirdiğini savundu.

Cutajar, üst yöneticilerden “vicdansızca baskı” gördüğünü ifade etti. Yetkili, protesto yazısında, önemli hasarları bulunan otobüslere onarım yapılmadan trafiğe çıkarma emri aldığını vurguladı.

İki somut örneğe yer veren Cutajar, Ocak ayında atölye müdürü Joe Grixti’nin kendisinden iki otobüse onay vermesini istediğini belirtti. Bu otobüslerden birinde fren sisteminin arızalanmasına ve ısınan sıvının yolda yangına yol açmasına neden olabilecek bir yağ kaçağı tespit edilmişti.

Cutajar, vicdanının kimsenin yaralanma riskine girmesine izin vermediğini söyleyerek onay vermeyi reddetti. Ayrıca ilgili onarım kartına gerekli kayıtların yapıldığını da sözlerine ekledi.

Ancak Grixti’nin bu durumu önemsemediğini ve “Claudio neden endişeleniyorsun? Kağıtlarımız var değil mi? Onarımları önceki araca aitmiş gibi gösterebiliriz!” dediği iddia edildi.

Cutajar, bir başka olayda ise kırık dingil pinasına sahip bir otobüse onay vermeyi reddettiğinde yine müdürünün kendisini temin etmeye çalıştığını belirtti. Müdürün, “Eğer bir şey olursa ve biri yaralanırsa endişelenme, sorumluluğun sadece %50’si senin olacak, diğer %50’si şirket tarafından üstlenilecek… Hem zaten biz de senin yanındayız.” sözleriyle baskı kurmaya çalıştığı ifade ediliyor.

Cutajar, tüm bu baskılara rağmen vicdanını dinleyerek hatalı kararlar vermekten kaçındığını vurguladı.

Bu olay, Malta’da toplu taşıma güvenliğinin ne denli kritik bir durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Yetkililerin konuyla ilgili olarak soruşturma başlatması ve gerekli önlemleri alması bekleniyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz