16.9 C
Malta
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img
spot_img

Malta Kornea Naklinde Donör Açığı ile Mücadele Ediyor

Malta, kornea nakli için yeterli sayıda donör bulunamaması nedeniyle zorluklarla karşı karşıya. Ülkede kornea nakli gerçekleştiren cerrahlardan biri olan Dr. Andre Grixti, son kornea naklini Haziran ayında yaptığını ve şu anda kendisinin bakımı altında 20’den fazla, toplamda ise 45 hastanın yeni kornea beklediğini belirtmiştir.

Dr. Grixti, “Halkın kornea bağışının önemi ve diğer insanlara ne kadar yardımcı olacağı konusunda kesinlikle farkındalık eksikliği var. Herhangi bir kişi belirli hastalıklar taşımadığı sürece kornea donörü olabilir. Kornea için doku uyumu gerekmez.” diyerek halkı bilinçlendirmeye çalışmaktadır.

Mevcut durumda, Malta yasaları gereği ölen kişilerin yakınlarından organ bağışı için izin alınması gerekmektedir. Ancak, Dr. Grixti opt-out sistemine geçilerek donör sayısının artırılabileceğini ve Sağlık Bakanı Dr. Etienne Abela’nın da bu konuda özel yasa teklifini desteklediğini ifade etmiştir.

Malta ayrıca, hastalar, doktorlar ve potansiyel donörler arasında aracı olarak çalışan daha fazla nakil koordinatörüne ihtiyaç duymaktadır.

Kornea nakli bekleyen hasta sayısındaki artışa rağmen, Malta’daki St. Thomas Hastanesi yurt dışından kornea temin ederek nakil işlemlerine devam edecektir. Hastane, Avrupalı bir doku bankası olan Banc De Sang Teixits ile stratejik ortaklığa girerek ilk kornea naklini önümüzdeki haftalarda gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

St. Thomas Hastanesi müdürü Ryan Buhagiar, “Görme kaybının bir bireyin hayatı üzerinde ne kadar derin bir etkisi olabileceğini biliyoruz ve uygun fiyatlı, güvenli ve etkili bir çözüm sunmaya kararlıyız.” sözleriyle hastanenin bu alandaki çalışmalarına vurgu yapmıştır.

Hastanede gerçekleştirilecek kornea nakilleri arasında anahtar deliği kornea nakli (DMEK) ve DALK adı verilen kısmi nakil yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemlerin alıcı vücudu tarafından daha yüksek kabul oranlarına ve daha hızlı iyileşme süresine yol açması beklenmektedir.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz