29.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

Malta havaalanı 150 bin İngiliz bekliyor

29 Haziran 2021 / Malta / Çağrı Yalçın

Alan Borg, Diana Cacciottolo ile seyahat kısıtlamaları, aşı kontrolleri ve adanın en büyük turizm pazarından beklenen akın öncesinde COVID sonrası geleceği hakkında konuştu.

Malta Uluslararası Havalimanı CEO’su Alan Borg, 150 bin İngiliz turistin temmuz ile bu yılın sonu arasında adaya akın edeceğini, Malta’nın geçen hafta İngiltere’nin karantinasız seyahat listesine eklenmesinin adanın turizm endüstrisi için “oyun değiştirici” olduğunu söylüyor. Ancak İngiltere’den kitlesel yolculuklar öncesinde aşı güvenliği konusunda hala endişeler olduğunu da belirtiyor.

Karantinasız seyahatin duyurulmasından önce de İngiliz havaalanlarından gelenlerde artış vardı. Ancak haziran ayının ilk 3 haftasında yaklaşık 8 bin Birleşik krallık yolcu geldi bu sayı yılın ilk beş ayındaki sayıyla aynı oldu.

“İngiltere’nin bizi yeşil listeye almasını sabırsızlıkla bekliyordum ve sonunda mutluyum çünkü havaalanında 14 yıldır çalışmaktayım ve İngiltere her zaman 1 numaralı pazarımız oldu.” diyor Borg.

Pandemi öncesi 2019’da İngiltere’den gelen yolcular, Malta’nın en önemli ekonomik gücünün büyük payı olan turizm yolcularının yüzde 23’ünü oluşturuyordu.

CEO, belgeler için Malta’nın dijital kontrollerin 1 Temmuz’a kadar acilen uygulamaya koyması gerektiğini ve AB’nin dijital sistemine bağlanmak için 1 Temmuz hedefine ulaşmasının “çok önemli” olduğunu söylüyor.

COVID-19’un havalimanı üzerindeki etkisi çok büyük oldu; 2020’de 4,2 milyon Euro net zarar varken ve 2021’in ilk üç ayında 2,1 milyon Euro kayıp bildirildi. Fakat Borg, Malta’nın daha önce yaptığı tahminin arkasında durarak gelecek konusunda iyimser, 2023 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere tekrar geri dönüş bekliyor.

Polonyalı havayolu şirketi LOT’un bu hafta Malta havalanına geldiğine dikkat çekiyor ve aynı haftada Emirates, Ukraynalı havayolu SkyUp ve Rus Aeroflot’un dönüşünü bekliyor ve yakında Air France’ı da ağırlayacak – ilk kez Paris’ten adaya uçacak.

Borg, tatil seyahatlerinin geri döneceğini ve Malta’nın iş seyahatlerindeki beklenen yavaşlamadan yararlanabileceğinden de bahsediyor. Bunu Malta havayolları şirketlerinin avantaja çevirebileceğini sözlerine ekliyor.

Turizme bu kadar bağımlı bir ülke için önümüzdeki birkaç ay çok önemli olacak.

COVID-19 Borg’a bir şey öğrettiyse, o da çok geleceğe bakmamak.“Her günden bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum” diyor. “Bütün bu deneyim benim için roller coaster oldu.”

Kaynak Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz