16.9 C
Malta
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img
spot_img

Malta Gözünü Yenilenebilir Enerjiye Dikti: %100 Hedefi Mümkün mü?

Malta hükümeti, enerji alanında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Hükümetin planladığı projelerin tamamlanmasıyla Malta adalarının zaman zaman %100 yenilenebilir enerji kaynaklarına güvenerek elektrik ihtiyacını karşılayabileceği ifade ediliyor.

Bu bilgiyi Çevre, Enerji ve Büyük Liman’ın Yeniden Canlandırılması Bakanlığı (MEER) uzmanlarından Ing. Ismail D’Amato, Malta Independent gazetesine verdiği röportajda paylaştı. D’Amato, röportajda şu ifadelere yer verdi:

“Planlanan projelerle birlikte adanın tamamen yenilenebilir enerji ile elektrik ihtiyacını karşılayabileceği dönemler olacak.”

Ancak D’Amato, bu hedefe ulaşmanın bazı zorlukları da beraberinde getirebileceğini vurguladı. Malta’nın enerji çeşitliliğini korumasının hala önemli olduğunu belirten uzman, yenilenebilir kaynakların aralıklı doğasına ve ülkenin nispeten küçük şebeke kapasitesine dikkat çekti. Bu dezavantajları telafi etmek için “sevk edilebilir tedarik kaynaklarının”, örneğin enerji iletim hatları ve yerel üretim santrallerinin mevcut olması gerektiğinin altını çizdi.

Malta’nın yenilenebilir enerjiye geçişinde bir diğer önemli faktör ise maliyet. Yenilenebilir enerjiden elde edilen enerji maliyetinin, fosil yakıt kullanan geleneksel üretim maliyetinden hala daha yüksek olması nedeniyle, ülkenin enerji politikası bu maliyetlerin etkisini minimize etmeye odaklanıyor.

Malta’nın enerji sektöründe izlenen yol haritası ve yenilenebilir enerjinin bu plana nasıl entegre edileceği konularına ilişkin olarak bilgi veren D’Amato, son 22 yıldır enerji alanında faaliyet gösteriyor. 2018 yılından bu yana ise ikinci bağlantı hattı dahil olmak üzere enerji iletim projelerinin yönetiminde yer alıyor.

D’Amato, Malta’nın enerji çeşitliliğini artırmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verdiğini, özellikle ülkenin sınırlı arazi kaynakları nedeniyle yüzer güneş panelleri gibi açık denizdeki yenilenebilir enerji potansiyelinin geliştirilmesine odaklandıklarını belirtti. D’Amato, bu yılın sonunda özel yatırımcıların kıyıdan 12 deniz milinin ötesinde “yüzer rüzgar enerjisi projesi” geliştirilmesi için teklif sunmaya davet edileceklerini de sözlerine ekledi.

“Adadaki arazi kısıtlamaları nedeniyle, karada uygulanabilecek yenilenebilir enerji miktarı sınırlıdır. Bu nedenle şu anda açık denizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim var. Çünkü bu kaynaklar daha büyük ölçekte uygulanabilirken yerel halk üzerindeki etkiyi de azaltıyor.”

 

Kaynak: Independent.com

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz