12.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Malta futboluna genel bakış: İzlanda örnek alınabilir

Futbol Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Malta’nın da en sevilen sporu Malta’da asistan Beden Eğitimi Öğretmeni olarak Erasmus stajı yaptığım süre boyunca birçok farklı kulüpte yardımcı antrenörlük yaptım , böylece Malta futbolunu yakından gözlemleme fırsatım oldu. Bu yazıda Malta futbolunu kişisel gözlemlerimden yola çıkarak çeşitli açılardan değerlendireceğim.

Malta’da Futbol Ekonomisi

Malta’nın futbol ekonomisinin küçük olduğunu rahatlıkla söylenebilir, profesyonel futbolcular bile maaşlarının yetersizliği yüzünden ikinci bir işte çalışmak zorunda kalabiliyor. Böyle bir durumu diğer Avrupa ülkelerindeki futbolcularda göremezsiniz.

Malta’da Futbol Kalitesi

Malta da profesyonel futbolcuların bile çok düşük ücretler aldığı ve birçoğunun ikinci bir işi olduğu göz önüne alındığında futbol kalitesinin kötü olmadığı söylenebilir ancak diğer Avrupa ülkeleriyle salt kıyaslandığında kalitenin düşük olduğu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Malta’da profesyonel futbolcu veya antrenör olmak diğer Avrupa ülkelerinden çok daha kolay olması sebebiyle farklı ülkelerden birçok futbolcu ve antrenörü Malta’yı kariyer basamağı olarak kullanmasına yol açıyor. Farklı ülkelerden gelen futbolcu ve antrenörler Malta futbolunu zenginleştirip geliştiriyor ancak Avrupa futbolunu yakalamasi için alınması gereken çok yol var.

Malta Ulusal Stadyumu - Ta’ Qali,T Qali
Malta Ulusal Stadyumu – Ta’ Qali,T Qali

Malta’da Futbol Tesisleri

Nüfus ve yüz ölçümüne oranla tesislerin az olduğu söylenemez mamafih yeterli olduğu da söylenemez. Tesis sayısı ve kalitesi arttırılmalı. Bildiğim kadarıyla Malta’daki bütün sahalar suni çim ve buda büyük bir handikap sayılabilir.

Genel Yorum

Malta futbolu Avrupa futbolu kalitesinden oldukça uzak . Bence Malta’nın örnek alması gereken ülke İzlanda. İzlanda da Malta gibi bir ada ülkesi ve nüfusu yaklaşık 350 bin, ancak kaliteli antrenörlerin eşliğinde oluşturulan alt yapı sayesinde çok güçlü bir milli takımı ve önemli liglerde, önemli kulüplerde oynayan birçok futbolcusu var. Malta futbolu da alt yapıya ve antrenör eğitimine önem verirse daha iyi yerlere gelecektir.

Yazar Hakkında

Düzce Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü mezunuyum ve ayrıca UEFA C lisanslı futbol antrenörüyüm. Türkiye de Fenerbahçe Futbol Okulu da olmak üzere çeşitli takımlarda farklı yaş kategorilerinde antrenör olarak çalıştım, ayrıca Amerika ve Malta’da gönüllü antrenörlük yaptım.

Volkan Altun

Son Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz