16.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

Malta, Elektrikli Araç Kiralama ve Şarj İstasyonu Yatırımını Destekliyor

Malta Enterprise, elektrikli araç kiralama ve şarj istasyonu yatırımlarını teşvik etmek amacıyla yeni bir vergi kredisi programı başlattı.

Bu program kapsamında elektrikli veya hidrojen yakıtlı araç kiralayan işletmeler, yaptıkları harcamanın bir kısmını vergi kredisi olarak geri alabilecek. Şarj istasyonu yatırımı yapan işletmeler de vergi kredisi almaya hak kazanıyor.

Malta Enterprise CEO’su Kurt Farrugia, programın 2026 Eylül ayına kadar devam edeceğini, ancak ayrılan 7,5 milyon Euroluk bütçe bitmesi durumunda daha erken sona erebileceğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Silvio Schembri ise bu programın, AB’nin 2050 yılına kadar iklim nötrü bir kıta olma hedefiyle uyumlu olduğunu vurguladı. Program, sürdürülebilir ulaşımın desteklenmesini amaçlıyor.

“Yeşil Mobilite Programı”ndan yararlanmak isteyen işletmelerin en az beş tam zamanlı çalışanı olması ve Malta Ticaret Sicilinde kayıtlı olması gerekiyor.

Vergi kredisi oranları bakımından ise küçük işletmeler, büyük işletmelere göre daha avantajlı durumda.

Destekli bölgelerde faaliyet gösteren küçük işletmeler, şarj altyapısı yatırımlarının %55’ini vergi kredisi olarak geri alabilecek. Destekli bölgeler, sanayi gelişimi için ayrılmış özel konumlar.

Destekli bölge dışında kalan küçük işletmeler ise yatırımın yarısını vergi kredisi olarak geri alabilecek.

Büyük işletmeler ise şarj altyapısı kurulum masraflarının yalnızca dörtte birini vergi kredisi olarak düşebilecek.

Elektrikli veya hidrojen araç kiralama konusunda ise Malta Enterprise, kiralama maliyetindeki farkı vergi kredisi olarak geri ödeyecek. Bu fark, geleneksel içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırılarak hesaplanacak.

Sıfır emisyonlu araç kiralayan küçük işletmeler, maliyet farkının %60’ını vergi kredisi olarak geri alabilecek. kısmen elektrikli veya hidrojenli araçlar (temiz araçlar) için ise bu oran %50.

Orta büyüklükteki işletmelerde bu oranlar sıfır emisyonlu araçlar için %50’ye, temiz araçlar için %40’a düşüyor.

Büyük şirketlerde ise sıfır emisyonlu araçların ek maliyetinin yaklaşık üçte biri, temiz araçların ise beşte biri vergi kredisi olarak geri ödeniyor.

Bu program, Malta’da elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasını ve sürdürülebilir ulaşım hedeflerine ulaşılmasını desteklemesi bekleniyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz