10.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Malta, Covid-19’a karşı sürü bağışıklığına ulaşmaya çok yakın

Covid-19 salgınına karşı aşılamada İsrail’den sonra dünya genelinde en yüksek oranı elde eden ikinci ülke olan Malta, salgına karşı sürü bağışıklığına ulaşmaya çok yakın. Malta Başbakan Yardımcısı ve Sağlık Bakanı Chris Fearne, ülkenin önümüzdeki haftalarda sürü bağışıklığına ulaşabileceğini açıkladı.

Bakan açıklamasında, tüm nüfusun yüzde 70’inin en az bir doz COVID-19 aşısı olduğu durumda, sürü bağışıklığını hesaplayacaklarını belirtti. Ancak sürü bağışıklığının tamamen aşılama sürecine bağlı olduğundan dolayı, bağışıklığının ne zaman sağlanacağına dair net bir tarih vermedi. Fearne ayrıca, önümüzdeki haftalarda 16 yaş üstü çocuklara aşı uygulamalarının başlayacağını duyurdu.

Malta’da şu anda nüfusun yaklaşık yüzde 60’ı, en az bir doz ile aşılandı. 30 yaş ve üzeri nüfusta aşılanma oranı yüzde 56.

Sürü bağışıklığı, nüfusun çoğunluğu bulaşıcı bir hastalığa karşı bağışık hale geldiğinde ve bağışıklığı olmayanlara dolaylı bir koruma sağladığında elde ediliyor. Bağışıklık seviyesi ne kadar büyükse, fayda o kadar büyük oluyor ve bu yüzden aşılama çok önemli.

Nüfusun yüzde 80’i virüse karşı bağışıklık kazanırsa, hastalıkla temas eden her beş kişiden dördü enfekte olmayacak anlamına geliyor. Bununla birlikte, önlemler kaldırılır ve aşılama yavaşlarsa, aşı herkese ulaşmadan önce enfeksiyon dalgalanmaları da görülebiliyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz