13.9 C
Malta
Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_img
spot_img

Malta yazdan önce vakaları sıfırlayacak, maske konusunda İsrail’i örnek alacak

Covid-19 vakalarının çok düşük seyrettiği Malta, yaz aylarından önce vaka sayısını sıfırlamayı planlıyor. Eğer öngörüldüğü şekilde vaka sayısı sıfıra düşerse, Malta açık alanda maske kullanımı zorunluluğunu kaldırma konusunda İsrail’i örnek alacak.

Malta’da Covid-19 vaka sayısı, geçtiğimiz hafta günlük ortalama 12,5 olarak gerçekleşti. Yaz aylarının başlamasına 41 gün kaldığı düşünüldüğünde, şu anda aktif vaka sayısının 213 olduğu Malta’da, yaz gelmeden vakaların sıfırlanabileceği öngörülüyor.

Eğer aktif vaka sayısındaki azalış, günde ortalama 5 kişi şeklinde gerçekleşirse, yazın ilk gününde Malta’daki aktif vaka sayısı sıfıra ulaşmış olacak. Bu ortalama azalma hızının daha yüksek olduğu durumlarda ise Malta, yaz gelmeden vaka sayısını sıfıra indirmiş olacak.

Aktif vaka sayısı, yeni vaka sayısından iyileşen kişilerin sayısı çıkarılarak elde ediliyor. Yani daha az insanın enfekte olması demek, iyileşecek kişi sayısının da az olacağı anlamına geliyor. Bu iki değişken bu oranla devam ederse, Malta yazdan önce vaka sayısını sıfırlayabiliyor.

Ancak önümüzdeki günlerde üçüncü bir değişken daha devreye girecek. Malta, 1-20 Haziran tarihleri arasında sınırlarını resmî olarak turizm sezonu için açacak. Burada alınacak tedbirler de önemli ölçüde etkili olacak.

Şu ana kadar yetişkin nüfusun yüzde 60’ının aşılandığı Malta’da, hızlı bir aşılama sağlanırsa, turizmin etkisiyle virüse enfekte olan vatandaş sayısının da bu şekilde düşürülmesi planlanıyor.

 

Açık Alanda Maske Kullanımında İsrail Örnek Alınacak

Vaka sayılarını bu şekilde azalmayı hedefleyen Malta, açık alanda maske kullanımı zorunluluğunu kaldırma konusunda da İsrail’i örnek almayı düşünüyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müfettişi Charmaine Gauci, İsrail’in durumunun inceleneceğine dair ipuçları verdi.

Covid-19’a karşı aşılama konusunda dünya lideri konumunda olan İsrail, 18 Nisan’da açık alanda maske kullanma zorunluluğunu kaldırmıştı. Bundan 5 gün sonra da bir açıklama yapan Gauci, aşılama sayısına istenen seviyeye ulaştıklarında İsrail örneğini inceleyeceklerini söylemişti.

Malta, İsrail’den sonra en çok oranda aşılama yapan ikinci ülke konumunda
Malta, İsrail’den sonra en çok oranda aşılama yapan ikinci ülke konumunda

Malta, nüfusun aşılanmasında İsrail’den sonra en yüksek rakama ulaşan ikinci ülke konumunda bulunuyor. İstatistiklere göre 7 Mayıs itibariyle 16 yaşından büyük Maltalıların % 57’si en az bir doz COVID-19 aşısı oldu. %26,1’i ise tamamen aşılandı.

İsrail’in maske zorunluluğunu kaldırdığı yüzde 61,7 oranına ulaşması için Malta’nın yüzde 4,7 oranında daha aşılama yapması gerekiyor. Ve bu orana birkaç gün içinde ulaşılması bekleniyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz