15.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 6, 2024
spot_img
spot_img

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Malta’ya A+ verdi

5 Aralık 2020 / Malta

Küresel kredi derecelendirme kuruluşu Fitch cuma günü yaptığı açıklamada, Malta’nın ekonomisinin uzun dönemde ve istikrarlı bir şekilde A+ notunu sürdürdüğünü söyledi.

Beklenenden çok daha kötü bir turizm sezonu geçiren Malta için Fitch ilk olarak yüzde 6.9’luk bir GSYİH azalması öngörmüştü. Daha sonra bu öngürüsünü yıl sonu için yüzde 7.7’lik bir azalma beklediklerini söyleyerek yenileyen kuruluş yine de ülke ekonomisinde 2021’de yüzde 5.4 ve 2022’de yüzde 3.9’luk bir artış beklediklerini belirtti.

Fitch tarafından tahmin edilen yüzde 7.7’lik küçülme, Avrupa Komisyonu’nun Malta için bu yılki yüzde 7.3 GSYİH tahmininden marjinal olarak daha yüksek. Euro bölgesi ekonomisinin yüzde 7.8 oranında küçüleceği tahmin ediliyor.

Fitch, Malta’nın ocak-eylül arasında otellerde ve diğer turistik alanlardaki konaklamalarının yüzde 68 oranda azaldığını ve bunun AB ülkeleri arasında en yüksek ikinci azalma olduğunu söyledi.

Öte yandan ülkenin BİT sektörü ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.7 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 9.9’luk önemli bir yükselme kaydetti.

Kuruluş, Air Malta’nın 200 milyon € ‘ya kadar yeniden sermayelendirilmesini beklediklerini ve AB’nin Malta’nın altın pasaport planı olan IIP’yi durdurmasının gelirleri 100 milyon € (GSYİH’nin yüzde 0.8’i) azaltabileceğini belirtti.

Yine de ülkenin borç ölçütleri A dereceli ülkelerdekilerle uyumlu olmaya devam ediyor ve Fitch, devlet borç yapısını “uygun” olarak görüyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz