17.9 C
Malta
Salı, Nisan 16, 2024
spot_img
spot_img

Koronavirüs cam, banknot ve paslanmaz çelikte 28 güne kadar yaşayabiliyor

12 Ekim 2020 / Malta

Yeni tip koronavirüs banknot, cep telefonu ekranı ve paslanmaz çelik üzerinde 28 güne kadar bulaşma riski taşıyor.

Avustralya’nın ulusal bilim ajansı CSIRO’daki araştırmacılar, 20 santigrat derecede Covid-19 virüsünün plastik banknotlar ve cep telefonu ekranlarındaki cam gibi pürüzsüz yüzeylerde 28 gün boyunca bulaşma riskinin olduğunu duyurdu.

Bu sürenin grip virüsünden çok daha uzun olduğuna dikkat çeken uzmanlar Covid-19 ile mücadele için temizlik ve el yıkamanın öneminin altını çiziyor.
Araştırma kapsamında laboratuvar ortamında 20, 30 ve 40 derecede deneyler yapıldı; buna göre sıcaklık arttıkça vürüsün hayatta kalma süresinin azaldığı gözlemlendi.

Covid-19’un pürüzsüz yüzeylerde daha uzun süre kaldığı, kumaş gibi pürüzlü yüzeylerde 14 gün geçtikten sonra bulaşıcılık özelliğine sahip virüse rastlanmadığı görüldü.

Araştırma kapsamında yürütülen deneylerin, ultraviyole ışının etkisini ortadan kaldırmak amacıyla karanlıkta yürütüldüğü belirtildi. Güneş ışığının virüsü hızla etkisiz hale getirdiği belirtiliyor.

Daha önce yapılan laboratuvar çalışmaları, Covid-19’un, banknotlar ve cam yüzeylerde 2 ila 3 gün, plastikte ve paslanmaz çelikte 6 güne kadar kalabildiğini ortaya koymuştu.

Haberin ayrıntılarına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz