16.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
spot_img
spot_img

İşverenler, İşçilerin Hasta Çocuklarına Bakmak İçin Hastalık İznini Kullanmalarına İzin Verilmesine Karşı

İşverenler, işçilerin hasta çocuklarına bakmak için hastalık iznini kullanmalarına izin verilmesine karşı çıkıyor. Malta İşverenler Birliği, bu öneriyi ilk kez yıllar önce gündeme getirildiğinde ortaya koydukları itirazları tekrarlıyor.

Malta İşverenler Birliği, böyle bir sistemin “kontrol edilmesi imkansız” olduğunu ve doktorlar tarafından iyi yönetilemeyeceğini belirtti; zira doktorların hastalık belgelerini kötüye kullanma eğiliminde olduklarına dair göstergeler bulunmaktadır.

Öneri, hükümetin bu hafta başında sunduğu Çocuk Politika Çerçevesi’nde yer aldıktan sonra Çarşamba günü yayımlanan bir basın açıklamasında itirazlarını dile getirdi.

Çocukları hasta olan çalışanların, hastalık izinlerini kullanmalarına izin verilmesi fikri ilk kez Milliyetçi Parti tarafından 2017 genel seçimine doğru yapılan kampanyada ortaya atılmış ve ardından bu fikir, bu kampanyanın seçim manifestosuna dahil edilen İşçi Partisi tarafından benimsenmişti.

İşverenlerin karşı çıkması ve bu fikri “çılgınca” olarak niteleyip, devletin bu hastalık günleri için masrafları karşılaması koşuluyla kabul edeceklerini söylemeleri, fikrin hiçbir zaman hayata geçmemesine ve sessizce rafa kaldırılmasına neden oldu.

Bu fikir, bu hafta başında sunulan politika çerçevesinde yeniden gündeme alındı. Bu çerçeve, çocukları dört yaşın altında olan kişilere yılda 30 saat acil aile izni verme ve bu kişilere çocukları hasta olduğunda hastalık izin hakkı tanıma önerisini içermektedir.

Ancak Malta İşverenler Birliği, bu fikrin kötü bir fikir olduğunu düşünüyor ve 15 saatlik acil izin hakkının zaten böyle acil durumları karşılamak için tasarlandığını belirtiyor.

“İşçi işe uygun olmadığında kullanılması gereken hastalık izni, tanım gereği, asla başka kişilere devredilmemelidir,” dedi. “Bu tür bir önlem, işverenler tarafından kontrol edilemez ve kötüye kullanıma yol açabilir.”

Lobi grubu, aynı zamanda doktorların güvenilirliği konusunda da şüphelerini dile getirdi.

“Son zamanlardaki telefonla verilen hastalık belgeleri skandalları ve geniş çaplı bir örgütlü yarar dolandırıcılığı sisteminin ortaya çıkması, işverenlerin tıbbi meslek mensuplarının etik standartlarına duydukları güveni sarsmaktadır,” dedi Malta İşverenler Birliği.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz