15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Dayanışma şart

Değerli gazeteci dostum Ziyahan Albeniz’in daveti üzerine fikirlerimi bu sitenin müdavimleri ile paylaşmaktan mutluluk duyduğumu belirterek başlamak istiyorum ilk yazıma.

2020 yılının başında Malta Amerikan Üniversitesi’ndeki görevim nedeniyle Malta’ya taşınmış ve Maltahaber.com kurulduğu andan itibaren sadık bir takipçisi olmuştum.

Yabancı bir ülkede yaşıyorsanız o ülkede olup bitenleri kendi dilinizle sizinle paylaşan bir yayın organı bulmanız çok önemli bir ayrıcalık oluyor gerçekten.

Teknolojinin bu kadar gelişmediği yıllarda özellikle Almanya’da yaşayan Türkler için Türkçe yayın yapan gazete ve radyo kanallarının ne kadar önemli bir yer tuttuğunu hatırlayın. Belki basılı yayınlar o kadar takip edilmiyor artık ama sosyal medya hesapları, internet haber siteleri bu ihtiyacı gideriyor.

İşte tam da bu yüzden tek başına giriştiği bu gönüllü projeyi günden güne büyüten Ziyahan Albeniz’i hem kutlamak hem de destek vermek gerekiyor.

Elbette destek deyince de bizim Türk toplumu olarak son yıllarda bir türlü birlik olamadığımız aklıma geliyor.

Anavatandaki siyasi, toplumsal gerilim, kutuplaşma yıllardır yurtdışındaki vatandaşlarımız üzerinde de etkili ve bu bizim homojen bir diaspora kurmamızı engelliyor.

Resmi verilere göre Malta’da 1200 civarında Türk vatandaşı yaşıyor.

450 binlik bir ülke içerisinde bu 1200 sayısının çok da önemsiz olmadığını ifade etmekte fayda var.

Fakat bu duruma rağmen ülkede Türkler arasında dernekleşme ve ortak bir kültür faaliyeti gösterme konusunda bir girişim görmek pek mümkün değil. Halbuki nüfusu düşük ülkelerde bu tip faaliyetler çok daha fazla ses getirebilir.

Malta’ya iş yapan çok sayıda Türk şirketi olduğunu biliyorum. Bu anlamda iş adamları da Malta’dan bir haber değiller. DEİK bünyesi altında Türkiye – Malta İş Konseyi de bulunmakta, buna da lafım yok.

Fakat konu yerleşik hayattaki sosyal dayanışmaya geldiğinde Malta’da yaşayan Türklerin, iş sahibi olan girişimcilerin birbirlerine destek olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Bu desteği de kendi dilimizde yayın yapan tek haber sitesi olan Maltahaber.com’a destek olarak başlatmak, sembol açısından da önemli bir başlangıç olacaktır.

Güzel bir hafta diliyorum, yeni yazılarda görüşmek dileğiyle.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz