20.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 1, 2024
spot_img
spot_img

GWU (George Washington University), Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) Malta’daki liman ticaretine etkileri konusunda alarm çaldı

GWU Genel Sekreteri Josef Bugeja, özel bir MCESD toplantısında Avrupa Komisyonu heyetiyle bir araya gelerek, ETS’nin Malta’nın Freeport’u üzerindeki etkilerine dikkat çekti ve sadece Malta’nın Freeport’u üzerinde değil, ülkenin imalat sektörleri üzerindeki etkilere de odaklandı.

Avrupa’nın iklim nötr olma hedefine ulaşmak için tasarlanan ‘Fit for 55’ yasaları paketinin bir parçası olan ETS, deniz taşımacılığı sektörüne, AB limanlarına giriş yaptıklarında veya bir AB limanından diğerine seyahat ettiklerinde karbon emisyonlarını dengelemek için bir maliyet getirecek.

Avrupa, 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltma ve 2050’ye kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulunmuştur.

GWU, ETS’nin ticaret yaptığı Malata’daki gibi çok sayıda sefer düzenleyen gemilere alternatif limanlar aramaya zorlayabileceğinden endişe duyuyor.

Malta Freeport Terminali, uzak Doğu veya Batı ülkelerinden gelen büyük “ana gemiler” ile taşınan kargo ve konteyner taşımacılığına yoğun bir şekilde bağımlı bir aktarma merkezidir. Bu gemiler, Malta’ya gelip mallarını boşalttıktan sonra, ürünler daha sonra diğer yakındaki ülkelere taşınmak üzere daha küçük, besleyici gemilere taşınır.

GWU, bu sistemin çok sayıda sefer düzenlemek veya diğer limanlara uğramak zorunda kalmadan büyük gemilerin tek bir transfer merkezine vardığında daha az yakıt kullanarak emisyonları azaltma bir yolu olduğunu söyledi.

GWU, “Bu, küresel olarak yaygın olarak kullanılan bir lojistik sistemdir ve çevre için değil, aynı zamanda nakliye dünyası için mümkün olduğunca verimli olma avantajı sağlar” dedi.

“Eğer taşıyıcılar Malta yerine alternatif limanlar kullanmaya başlarsa, bu karbon emisyonlarını azaltmamak, tam tersine bu gemileri üçüncü ülkelere kaydırmak suretiyle onları artırmak anlamına gelecektir. Küresel olarak kirliliği azaltmak için teşvik, seferleri veya limanlardaki gecikmeleri azaltmaya yönelik olmalıdır. Ve Malta’nın merkezi, mesafeleri azaltmaya, taşıma sürelerinde üretkenliği ve verimliliği artırmaya yardımcı olan popüler bir merkezdir.”

GWU’nun deniz ve havacılık bölümü, ETS’deki gelişmeleri takip edecek. “Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF) ile birlikte ülkemizin çıkarlarının korunduğunu ve iklim değişikliği ile mücadelede alternatif öneriler aracılığıyla aktarma endüstrisine bağlı işçiler üzerindeki olumsuz etkilerin dikkate alındığını umuyoruz.” dedi.


Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz