14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Güncelin İçinden Haberler – 12 Eylül 2021

12 Eylül 2021 / Atilla Ün

Bugün sizlere güncelin içinden, haftalık Oksijen gazetesinin 35. sayısından iki haberi paylaşmak isterim,

IAA Mobility 2021

Mete Tansu’nun “Çip gölgesinde mobilite şov” yazısından,

Pandemi nedeniyle iki yıl aranın ardından 12 Eylül’e kadar açık kalacak Münih’teki IAA Mobility 2021 fuarında 100 den fazla otomobil markasının tanıtımı yapıldı. Özellikle de elektrikli araçların tanıtımı ön plana çıkarken ev sahibi Alman markalar dikkat çekiyor. Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Audi, MINI, Porsche, Renault, Dacia, Ford, Cupra, Hyundai, Smart gibi markalar boy gösteriyor.

Volkswagen, sergilediği elektrikli ID Life konseptiyle daha geniş kitlelere ulaşmayı planlıyor. ID.3’ün altına konumlandırılan ve ID.2 ismini alması beklenen araç , 2025’te satışa çıkacak. 231 beygir güç üreten elektrikli motora sahip ID Life, tam şarjla 400 km gidebiliyor. Otomobillerde, ayna yerine kamera, akıllı telefon entegrasyonu, direksiyon simidinde dokunmatik yüzeyler, çok yönlü ayarlanabilir koltuklar, sinema salonuna dönüşebilen iç mekan deneyimi sunuluyor. Aracın fiyatı 20 bin eurodan başlayacak.

Elektrikli araç teknolojisinin bir diğer öncü markası Renault ise markanın yeni logosunu taşıyan Megane E-TECH isimli elektrikli modeli ile fuara katıldı. Otomobilde iki farklı batarya seçeneği yer alıyor. 40 kwh lık seçenek 300 km, 60 kwh lık ise 470 km menzil sunuyor. Otomobil bir eski modeline Zoe ya göre yüzde 40 daha ince batarya kullanıyor. 2022’nin ortasında piyasada olması bekleniyor.

Almanya’daki bu fuar haberini aldığım gün (elektrikli otomobil konusu geçerken)  Türkiye’de de üretilecek yerli otomobil (yüzde yüz elektrikli) için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın “..bir aksilik olmazsa 2022 yılının sonunda seri üretim bandından indiğini görmüş olacağız.” açıklaması geldi.

Dönüm Noktası

Netflixt’deki beş bölümlük belgesel serisi, Dönüm Noktası: 11 Eylül ve Terörle Mücadele, dün 20. yılını geride bıraktığımız trajedinin, insani ve siyasi sonuçlarına değiniyor.

ABD, SSCB’nin 1979’daki Afganistan’ı işgali üzerine Afganların yanında olma ve Sovyetlere karşı antikomünist bir hat oluşturma adına ne pahasına olursa olsun mücahitlerin yanında olmayı seçti. ABD himayesindeki bu mücahit gruplar, sadece Afganlardan oluşmuyor içinde Arap grupları da (Örneğin El-Kaide) bünyesinde barındıran islamcı bir yapılanma idi. Bu islamcı gruplar ülkedeki Sovyet işgali son bulduktan sonra gözlerini ABD’ye çevirdiler.

İşte belgesel bizi o günlerden alıyor ve ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı aldığı yakın tarihimize kadar getiriyor.Bunu yaparken, doğrudan tanıklar, ABD yönetiminden isimler, CIA, FBI, ordu mensupları, siyasetçiler, akademisyenler ve gazetecilerle röportajlar gibi zengin bir içerikle 20 yıl içinde bizlere bu trajedinin her dönemini izlettiriyor.

Hemen hemen her dünya vatandaşının günümüzde de hayatını etkilemeye devam eden bu trajedinin adım adım gelişim sürecini Netflix in bu beş bölümlük belgeseli aracılığıyla izleyebilir ve bundan sonra olabilecekler hakkında kafanızda daha somut fikirler-düşünceler oluşturabilirsiniz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz