21.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 1, 2024
spot_img
spot_img

Gozo’lu işverenler üçüncü dünya vatandaşı çalışanları için beceri kartı masraflarını ödeme konusunda isteksiz

Gozo turizm sektöründeki işverenler, 2023’te non-EU işçilerin sahip olması gereken beceri kartı maliyetine karşı çekimser bir tavır sergiliyor. Yapılan bir ankette, işverenlerin üçte ikisi, gelecek yıl yürürlüğe girecek olan 575 Euro’luk beceri kartı maliyetini karşılamaya sıcak bakmıyor.

Gozo Turizm Derneği’nin gerçekleştirdiği ankete göre, katılımcıların %63’ü üçüncü ülke vatandaşlarının turizm sektöründe işe başlamadan önce beceri kartı alması gerektiğini düşünüyor. Ancak, %54’lük bir kesim, yerli işgücü eksikliği nedeniyle kartın tanıtılmasının operasyonları olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Geçen ay turizm bakanı tarafından açıklanan plana göre, 2024’te otel, bar ve restoranlarda çalışmak isteyen non-EU çalışanlar için beceri kartı zorunlu olacak. Bu plan, şu an danışmaya açık durumda olup, 2025 yılında ise beceri kartlarının Malta ve AB çalışanları için konaklama sektöründe zorunlu hale getirilmesini hedefliyor.

Anket katılımcılarının %54’ü, beceri kartının 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesinin uygun olmadığını ifade etti.

Becerikartı tanıtımını destekleyenler ise programın daha iyi iletişime imkan tanıyacağını (%32), giriş vizesi kötüye kullanımını önleyeceğini (%28) ve turistik hizmetleri güncelleyeceğini belirtti (%24).

Ayrıca, ankete katılanların büyük bir çoğunluğu (%86), yabancı çalışanların beceri kartı alabilmeleri için İngilizce dilinde temel bilgiye sahip olmaları gerektiğini kabul etti.

Ancak, %86’sı, beceri kartı başvurusu için ödeme yapma fikrine katılmazken, çoğu üçüncü ülke vatandaşlarının bu miktarı karşılayamayacağını düşündü. Katılımcıların sadece %33’ü, muhtemel bir üçüncü ülke vatandaşı çalışan adına ücreti ödemeye hazır olduklarını belirtti.

Ankete katılanların %68’i, turizm sektöründeki tüm yerli ve AB çalışanlarının zamanla beceri kartına sahip olması gerektiği görüşünde.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz