Malta ve Gozo’da yaz boyunca düzenlenen 89 festa kutlamasının 21’i Gozo’da gerçekleşiyor ancak adada hiçbir havai fişek fabrikası bulunmuyor. MaltaToday’in yayımladığı araştırma ve Pyrotechnics Association Başkanı Godfrey Farrugia’nın açıklamaları, bu eksikliğin sadece geleneksel değil, güvenlik ve lojistik açıdan da önemli bir tartışma yarattığını gösteriyor.
Gozo’da yaz aylarında düzenlenen 21 festa, adanın kültürel hayatının en canlı ve coşkulu anlarını oluşturuyor. Ancak şaşırtıcı biçimde, bu kutlamaların hiçbirinin arkasında Gozo’da yer alan bir havai fişek fabrikası yok. MaltaToday’in bugün yayımladığı araştırmaya göre, Malta ve Gozo genelinde 19 haftalık yaz festa sezonunda toplam 89 festa kutlanıyor. Bu festivallerin bağlı olduğu gruplardan yalnızca 31’inin kendi havai fişek fabrikası bulunuyor.
Gozo’daki 21 festa için ise durum daha da çarpıcı: Adada tek bir havai fişek fabrikası dahi yok. Tüm havai fişekler Malta’dan taşınıyor veya başka kaynaklardan temin ediliyor. Pyrotechnics Association Başkanı Godfrey Farrugia, bu durumun yalnızca bir gelenek meselesi olmadığını, aynı zamanda güvenlik ve lojistik açısından da ciddi bir tartışma yarattığını belirtiyor.
Malta’da havai fişek gösterileri, festa kültürünün en belirgin ve vazgeçilmez unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. Köyler arasında yaşanan rekabet, gönüllülerin yıl boyunca süren hazırlıkları ve her festivalin kendine özgü gösterileri, bu geleneğin toplumsal bağlarını güçlendiriyor. Ancak Gozo’da fabrika eksikliği, hem yerel üretimin önünü kapatıyor hem de güvenlik standartları açısından soru işaretleri doğuruyor.
Festa sezonu boyunca Gozo’da yaşanan bu durum, Malta genelindeki havai fişek geleneğinin sürdürülebilirliği ve güvenliği açısından yeni bir tartışma başlatmış durumda. Yerel topluluklar ve yetkililer, adada bir havai fişek fabrikası kurulup kurulmayacağı sorusuna yanıt arıyor.
Görsel: Arşiv


