14.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Gozo iklim nötrlüğü yolunda seçilen 100 şehir arasında yer aldı

29 Nisan 2022

Gozo, Avrupa’da 2030 yılına kadar sıfır karbondioksit emisyonuna ulaşmak hedefiyle seçilen 100 şehir arasına girdi. İklim nötrlüğünü sağlama hedefinde olan 100 şehir 360 milyon Euro maddi desteği arasında paylaşacaklar.

Avrupa Komisyonu’nun 2030 yılına kadar iklim nötr durumuna ulaşmayı (sıfır karbondioksit) hedefleyen şehirleri destekleyeceği projeye seçilen 100 şehir arasında Gozo da yer aldı.

Gozo dahil 100 şehir sıfır karbondioksit emisyonuna ulaşarak iklimde nötr olma durumuna ulaştıracak projeler kapsamında 360 milyon Euro desteği paylaşacaklar.

Şehirler verimliliği ve yeşil kentsel planlamayı geliştirmek için Avrupa Birliği’nin araştırma ve yenilik finansman programından yaklaşık 360 milyon Euro alacak.

Şehirlerden, enerji, binalar, atık yönetimi ve ulaşım dahil olmak üzere bütün sektörlerde iklim nötrlüğünü sağlayacakları planları içeren “İklim Şehri Sözleşmesi” hazırlamaları istenecek.

Vatandaşlar, araştırma kuruluşları ve özel sektör sürece dahil edilecek. Sözleşmeler, şehirleri iklim yükümlülüklerini yerine getirmekten ve hedeflere ulaşmak için vatandaşlarla daha iyi ilişki kurmaktan sorumlu tutacak.

Projeye yaklaşık 377 şehir katılmak istemişti. Avrupa Komisyon’u son 100’e kalamayanlar için bir destek ağı kurarak bu ülkelerin çabaları için alternatif finansman olanakları sağlayacak.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “Bu şehirler bize daha sağlıklı bir geleceğin yolunu gösteriyor. Bu konuda onları destekleyeceğiz! Haydi bugün çalışmalara başlayalım” dedi.

İklim nötrlüğü faaliyetlerin iklim üzerinde baskı oluşturmaması anlamına geliyor. Sera gazı salınımı bunun önündeki en büyük engel. Sera gazı salınımı dengelenerek sıfır karbondioksit emisyonu sağlayabilmek durumu iklim açısından nötr olma durumu anlamına geliyor.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz