14.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 6, 2024
spot_img
spot_img

Göçmen Lassana Cisse onuruna anma töreni düzenlendi

17 Haziran 2022

Malta’da 3 yıl önce ırkçı saikle yapılan silahlı saldırıda öldürülen 42 yaşındaki Fildişili göçmen Lassana Cisse’nin onuruna Paola camisinde dün anma töreni düzenlendi.

Malta Afrika Medya Derneği’nden Regine Psaila törende, “Kölelik ve sömürgecilikten sonra korku bugün, cinayeti işleyen adamların özgür olması korkusu, cinayetin tekrar olabileceği korkusu” dedi.

İmam Muhammed El Sadi, Başpiskopos Charles Scicluna’nın yönettiği Müslüman toplum ile sivil toplum üyelerinin de katılımı ile düzenlenen Lassana Cisse’ye veda töreninde yetkililer ırkçılığa karşı mücadelede yetersiz kalmaları nedeniyle sert bir şekilde eleştirildi.

İmam El Sadi törende, “Maltalı yetkililerin rahmetli Lassana’ya adaleti getireceğinden eminiz” dedi. Başpiskopos Scicluna ise “Cisse’nin öldürülmesi bize nefretin ne kadar korkunç olduğunu göstermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum adına Integra’dan Maria Pisani,  Cisse’nin adaleti hak ettiğini, bunun mahkeme gecikmeleri ile sağlanamayacağını belirterek  “Kurumsal ırkçılık, her gün insanların haklarını ihlal etmeye devam eden bir şiddet kaynağıdır” dedi.

Malta Afrika Medya Derneği’nden Regine Psaila, “Nasıl ve neden öldüğünü bilmek sadece akrabaları için derin bir acıya yol açmadı, Malta’daki tüm siyah toplumu dehşete düşürdü” ifadelerini kullanarak şunları söyledi:

“Korku bugün, köleliğin kaldırılmasından ve sömürgeciliğin sona ermesinden sonra, farklı ten rengiyle doğdukları için hala hayatlarını kaybedebiliyor. Cinayetle suçlanan adamların özgür olması korku. Cinayetin tekrar olabileceği korkusu!”

Anma törenine konuşma yapmayan Parlamento Sekreteri Rebecca Buttigieg de katıldı.

2019’da Hal Far’da evine dönerken iki izinli asker tarafından yapılan ırkçı saldırıda öldürülen iki çocuk sahibi Cisse’nin 3 yıldır Malta’da bulunan cenazesinin ise bu ay sonu Fildişi Sahili’ne gönderilmesi bekleniyor.

İki asker Francesco Fenech ve Lorin Scicluna, Lassana Cisse’nin öldürülmesi, iki kişiyi daha öldürmeye teşebbüs etmek ve bir vur-kaç olayıyla  suçlanıyor. Katil zanlılarının dört kurbanı da siyahtı. Katil zanlısı askerler olay sonrası ilk çıktıkları mahkemede kefaletle serbest bırakılmış bu özellikle göçmen toplulukta büyük tepki yaratmıştı.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz