17.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü, HDP’ye kapatma davası açıldı

18 Mart 2021 / Malta

Hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği sona erdi.

Bu karardan hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin dün HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmasını istemişti. Şahin’in iddianamesinin detayları belli oldu.

İddianamede, “HDP’nin devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” belirtildi ve “Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP’nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu” kaydedildi. Şahin iddianamesinde, “Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması gerektiği yönünde açıklamalarının AKP cephesinde karşılık bulmadığı ve bunun yerine HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılma ihtimaline daha sıcak bakıldığı yorumları yapılıyordu.

Görüştüğümüz isimler, milletvekilliği boyunca Meclis’e getirdiği hak ihlalleri ile iktidar blokunun insan hakları karnesinin kırıklarını ortaya çıkardığı için Gergerlioğlu’nun hedef alındığını öne sürüyor.

Yargıtay’ın başvurusu sürpriz bir gelişme gibi ele alınsa da, görüşlerine başvurduğumuz siyasetçiler ve uzmanlar, bu adımların siyasi mühendislik hesabı olduğunu savunuyor ve bu yöntemin daha önce birçok kez denendiğini hatırlatıyorlar.

Kaynak: BBC

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz