12.9 C
Malta
Salı, Mart 19, 2024
spot_img
spot_img

Emeklilik için yurtdışında geçen süreyi borçlanabilirsiniz!

07 Şubat 2022

Türk vatandaşları veya doğum hakkı ile Türk vatandaşı olup da vatandaşlıktan çıkma izni kullananlar talep etmeleri halinde yurt dışında geçirdikleri belli sürelerin prim karşılığını ödeyerek emekli olabilir.

Ev kadını olarak geçen süreler ile yurtdışında geçen sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında yada sonunda bir yıla kadar olan işsizlik süreleri SGK borçlanma kapsamına alınabiliyor.

Yurtdışı borçlanma yapabilmek borçlanma anında T.C vatandaşı olmak veya doğum ile Türk vatandaşı olup da vatandaşlıktan çıkma izni almak sureti ile Türk vatandaşlığını kaybetmiş olmak gerekiyor.

Başvurucular borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirdikten sonra yazılı istek ile emeklilik için başvuruyu yapabilecek.

Yurt içinde SGK kurum üniteleri, yurtdışında ise Ateşelikler yada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğinden temin edilecek Yurtdışı süreleri borçlanma talep dilekçesini doldurulması ardından başvurucular, yurtdışında yaşadığı dönemin tamamı için de başvurabileceği gibi kısmi süre için de başvurabilecek.

Borçlanma talebinde yurtdışında geçen sürenin tamamı için mi yoksa belirli bir süre için mi başvurulduğunun yazılı olarak belirtilmesinin çok önemli olduğu borçlanmalarda tahakkuk edilen borç 3 ay içinde ödenmek zorunda.

Geçen sürenin tamamı için başvurup borcun tamamını ödeyemeyenler ise ödenen miktar ile orantılı süre emeklilik için geçerli sayılıp kalan süre için yeni bir talep oluşturmak gerekir.

Turizm Avrupa

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz