15.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Disney+ Hakkında Bilinmeyenler

Kıymetli okurlar bir önceki yazımda Disney+’ın Atatürk dizisini uluslararası platformlarda yayınlamama kararı aldığını ve bununla ilgili olan duygularımı aktarmaya çalışmıştım.

Esasında o yazıdaki eleştirim biraz da biz yurt dışında yaşayan Türklerin neden lobileşme ve gerçek bir diaspora olma konusunda başarısız olduğumuz ile ilgili bir sitemdi.

Şimdi neden bu adam tekrar bu konuya döndü diye düşünüyor olabilirsiniz.

Bu yazıyı belki farklı bir bakış açısı kazanabiliriz diye yazıyorum.

Dün benimde dahil olduğum, çok kıymet verdiğim, Slikon Vadisinden mühendislerin, Türkiye’nin önemli pazarlama gurularının ve marka temsilcilerinin de içinde bulunduğu Whatsapp grubunda Türkiye’nin en büyük markalarından birinin CMO’sunun attığı mesaj üzerine bu yazıyı yazma isteğim ortaya çıktı.

Mesajı olduğu gibi alıntılamak istiyorum.

Baştan almak lazım; Bob Iger, malum Disney’ın durumu iyi olmadığı için tekrar göreve çağrıldı. Hatta bir hafta sonu operasyonu ile çağırıldı ve o zamanki CEO’nun haberi bile olmadan pazartesi günü CEO’yu gönderdiler. Bob Iger, göreve karlılık operasyonu odaklı geldi. Gelir gelmez de maliyetlere daldı.

Özellikler Disney+’ın globalde içeriğe çok para harcadığını ama karşılığını harcadığı kadar alamadığını (hatta arada ciddi bir fark olduğunu) gördü.

Bu bağlamda tüm dünyada özellikle yeni lokal içerik alımını durdurdu. Akabinde ise mevcut içeriklerin finansal haklarının da ciddi maliyet teşkil ettiğini gördü ve Disney+’ ı ciddi riske sokacak şekilde birçok ülkede lokal içerikleri kaldırttı.

Tüm lokal içerikleri kaldırttı.

Türkiye’de en çok çalışan iş Recep İvedik 7’ydi. İkinci başarılı iş de Bursa Bülbülü’ydü. Onları da yayından kaldırdı. Hatta Şahan tepki gösterdi.

Ermeni diasporası vs gibi bir hikaye yok. Bu kötü yönetilen bir işe müdahale operasyonu Bob Iger’ın gizli ajandası Apple ile joint venture yapmak veya Apple’a satabilmek için şirketi karlı hale getirmek.

Peki bu kadar olay neden böyle oldu? Çünkü kendi ekipleri globale tepkili ve kendi kendilerini vuruyorlar. Bu karar ilk alındığından beri Atatürk dizisi zaten Fox’ta yayınlanacaktı (Disney’de başka iş kalmadığı ve kalmayacağı için)”

Konuya bu açıdan baktığımızda ismini vermek istemediğim bu önemli ismin yorumları bana gayet kabul edilebilir geldi.

Açıkçası dizi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili değil de bambaşka bir konuyla ilgili olsaydı ve projede böyle bir değişim gerçekleşseydi umrumuzda olur muydu? Sanmıyorum.

Eğer gerçekten yönetim lokal içeriklere karşı böyle bir karar aldıysa Atatürk dizisinin Türk halkı için ne kadar hassas olabileceğini öngörememiş olmaları onların da lokalin beklentilerini okuyamamalarının sonucudur.

Her şeyi kaldırıp, Atatürk dizisini yayına soksalardı emin olun kahraman olurlardı.

Ama şimdi çok geç…

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz