19.9 C
Malta
Pazar, Nisan 28, 2024
spot_img
spot_img

Delta varyantı hakkında ne bilmeliyim?

24 Haziran 2021 / Malta / Çağrı Yalçın

Hindistan’da ilk tespit edildiğinden bu yana 80’den fazla ülkede rastlanan koronavirüsün bir versiyonu olan bu varyant adını Dünya Sağlık Örgütü’nden alıyor.

Virüsler sürekli mutasyona uğrar ve çoğu önemsizdir. Ancak bazı varyantların daha bulaşıcı, daha ciddi hastalıklara hatta aşıların sağladığı korumadan kaçacak kadar evrimleşmesi endişe yaratıyor.

Uzmanlar, vücuttaki hücrelere tutunması kolay olan mutasyonu nedeniyle delta varyantının çok daha kolay yayıldığını söylüyor. Birleşik Krallık ‘ta, tüm yeni enfeksiyonların yüzde 90’ını bu varyant oluşturmakta. ABD’de ise enfeksiyonların yüzde 20’sini kapsıyor ve sağlık yetkilileri, ülke de baskın bir tür olabileceğini söylüyor.

Güney Hindistan’da Vellore Christian Medical College’de virüsleri inceleyen Dr.Jacob John, daha fazla veri gerektiğinden dolayı henüz varyantın daha bulaşıcı olup olduğu net değil, dedi.

Çalışmalar, mevcut aşıların delta dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı etkili olduğunu göstermişti.

İngiltere’deki araştırmacılar, iki dozlu AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech aşılarının Birleşik Krallık ‘ta ilk kez tespit edilen alfa varyantı ile karşılaştırıldığında bu varyanta ne kadar etkili olduğunu inceledi ve Aşıların, her iki dozu alanlar için koruyucu, ancak bir doz alanlar için ise daha az koruyucu olduğu görüldü.

Bu nedenle uzmanlar, tam aşılanmanın önemli olduğunu ve aşıları küresel olarak erişilebilir hale getirmenin çok kritik olduğunu söylüyorlar.

Kaynak Independent

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz