13.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

COVID-19: Hızlı koronavirüs testleri hakkında bilmeniz gerekenler

27 Ekim 2020 / Malta

Malta’da kullanılmasına başlanacak olan hızlı kronavirüs testleri hakkında ilaç şirketi PAC3 Ltd.’nin distribütörü Fiona Galea Debono bilgi verdi.

Testler ne kadar hızlı?

Normal bir sürüntü testinden sonuç alabilmek için en az 1 gün geçmesi gerekiyor. Hızlı testler ile 15 dakika içinde ya da en geç 30 dakikada sonuç alınabiliyor.

Güvenilir mi?

Hızlı testler, şu anda kullandığımız sürüntü testlerinin yerini dolduramaz ancak kimin daha geniş çaplı bir teste ihtiyacı olduğu konusunda daha hızlı karar almamızı kolaylaştırır.

Ne kadar hassas?

Şu anda yüzde 96 hassaslıkla sonuçları veriyor. Yani 100 kişiden 4’ünde yanlış negatiflik verebilir. Yüzde 99 oranında ise spesifik sonuçları var. Yüz kişi içinde sadece 1 kişide hatalı pozitif verebilir.

Hızlı testlerin doğruluk oranı ne zaman yapıldığı ile ilişkildir. Eğer çok geç veya çok erken alınırsa hatalı negatif verebilir. Ancak çok büyük ihtimalle sonuç pozitifse, pozitiftir.

Hızlı testlere ne zaman başvurulur?

Sürüntü testleri şimdiye kadar çok iyi iş çıkardı ancak sürüntü merkezlerinde bir yığılma söz konusu. Bunun için sürüntü testi yapıp sonuçları beklemek yerine hızlı testlerin kullanımı pozitif vakaları saptamak açısından çok daha mantıklı. Şu anki durum hızlı testlerin kullanımı için en doğru zaman.

Hızlı Testler nasıl çalışır?

Bu testler burun ve boğaz salgısındaki virüsü tanımlayabilir. Bunu virüsün proteinleri arayarak yapar.

Kendi kendime hızlı testi uygulayabilir miyim?

Sürüntü testleri burun ve yutaktan salgı aldığı aldığı için sağlık uzmanlarının uygulaması daha doğrudur. Ancak hızlı testler, kullanıcıların bir tüpe tükürdükleri ve ardından sonuçları bir kağıt şeridi üzerinde renkli çubuklar olarak birkaç dakika içinde okuyarak gebelik testleri gibi hızlı bir yanıt sağlayabilir.

Satın alabilir miyim?

Hızlı testler sağlık çalışanları veya bir laboratuvar tarafından uygulanmalıdır. Sağlık yetkililerinin kaç kişiye test yapıldığını ve sonuçları takip edebilmesi pandeminin yöetilmesi açısından önemlidir.

Hızlı testleri nerelerde kullanmak mantıklı?

En ideal senaryo çok fazla insanın bir arada olduğu ve pozitifleri yakalamanın daha önemli olduğu yerlerde bu hızlı testleri kullanmaktır. Yaşlı bakım evleri, hastaneler, hava limanları, hapishaneler gibi yerlerde kullanmak bu açıdan daha mantıklıdır.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz