15.9 C
Malta
Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_img
spot_img

Bir keşif yolculuğu: Profesyonel Koç Funda Çınar

 

Elif Ören

Malta dahil olmak üzere birçok ülkeden insanlara hedeflerine giden yolda profesyonel koçluk hizmeti veren Yaşam Koçu Funda Çınar ile harika bir söyleşi gerçekleştirdik.

Türkiye’nin en büyük online hizmet platformu olan Armut.com’un en iyiler sıralamasında en iyi kariyer ve yönetici koçu olarak #1. sırada olan Funda Çınar aynı zamanda Anadolu Güneşi, İTÜ Mezunlar Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinde gönüllü koçluk ve mentörlük yapmaktadır.

Hayal ve hedeflere giden yolda kısır döngü veya çıkmaza düşenlere, vizyon ve amacını yitirenlere, ne istediğine karar veremeyenlere, inanç ve cesareti kırılanlara, daha başarılı ve dolu dolu bir hayat yaşamak isteyenlere, potansiyelinin altında yaşadığına inananlara açılmış bir kapı… Belki de ihtiyacımız, aradığımız cevapların doğru sorularını bulmaktır, ne dersiniz?

Funda Hanım merhaba, öncelikle söyleşi teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Rica ederim çok mutlu oldum. Ben Funda Çınar, profesyonel koçum. 13 Ocak’ta 43 olacağım ve İstanbul’da yaşıyorum. Aslen Gümüşhane’liyim ama annem Trabzon’lu, kısaca Karadenizliyim diyebilirim. :) Babam ilkokul öğretmeniydi, biz 5 kardeş Giresun’un Akköy köyünde doğduk. Harika bir çocukluk geçirdim hanımeli kokulu, fındık bahçeleri içinde, tavuklarla, ördeklerle kucak kucağa… Liseyi Erzurum Fen Lisesi’nde, üniversiteyi İTÜ Endüstri Mühendisliğinde okudum. 2000’li yıllar yine bir kriz dönemi kurumsal iş hayatıma Kalite Güvence Mühendisi olarak başladım, 12 yıl sonra Genel Müdür Yardımcısı olarak bitirdim. 1,5 yıl ara verdim, kendimle ilgilendim, dinlendim. Sonra içsel yeteneklerimle, değerlerimle uyumlu ve hayatıma anlam katacağına kalpten inandığım koçluk mesleğini kendime seçtim. Profesyonel Koç olarak 5. Yılımı kutluyorum.

12 yıl özel sektörde ve üst düzey yönetici olarak çalıştıktan sonra çok farklı bir alana yöneldiniz. Yaşam ve kariyer koçluğu alanına geçişiniz nasıl gerçekleşti?

Hayatımın kırılma noktası 35’li yaşlarım diyebilirim. Çalıştığım işle ve kendimle bağlantımı yitirmiştim. Mutlu değildim, iş bir zorunluluk haline gelmişti. O sürecin başlangıcına baktığımda şunu görüyorum şikayetlerim vardı ancak isteklerim yoktu. İsteklerim netleştikçe yol netleşti benim için. Değiştirebileceğim ve değiştiremeyeceğim şeyler ayrıştı, sorumluluk almam kolaylaştı.

Bu dönüşümün temeli kendimi daha derinlemesine tanımaktı ve çok değerli bir dizi kadın liderlik programı ve aldığım profesyonel koçluk bana çok destek oldu. Enerjimi kendime ve yaratmak istediğim geleceğe yoğunlaştırabildim. Bana ışık tutan koçluk başkalarına da sunacağım mesleğimmiş meğer.

Adler ve Erickson Koçluk okullarından eğitimler aldım. Kariyer koçu, yaşam koçu ve yönetici koçu olarak 1.000 saatin üstünde koçluk deneyime sahibim.

Yaşam koçu tam olarak ne yapar? Neyi amaçlar?

Yaşamınızda daha iyi olmak istediğiniz; gelişmek, öğrenmek istediğiniz ya da daha yüksek tatmin hissetmek istediğiniz konularla gelirsiniz. Muhtemelen daha önce kendi başınıza ya da yakın çevrenizin desteğiyle yol almak için girişimleriniz olmuştur. Ancak sonuca ulaşmak için sürecinizle ilgilenecek, sizi yolda tutacak, güveneceğiniz, dürüst geribildirimler verebilecek, tarafsız bir göze, kulağa, beyne, kalbe ve ruha ihtiyaç duyarsınız. Koç yargısızca o yolculuk boyunca size eşlik eder. Size, kendine ve sürece güvenir, koçluk sürecini sizinle işbirliği yaparak en yüksek faydanıza yönetir.

Sonucun sorumluluğunu size verir, hareket kabiliyetinizi artırır. İyi bir koçlukta kendinize dair derin bir farkındalık oluşur, mutlu eden seçimler yaparsınız ve özgüveniniz artar.

Yaşam Koçluğu ve psikologluk kavramlarının sıklıkla karıştırıldığına şahit oldum. İkisinin arasındaki farkları sizden dinleyebilir miyiz?

Çok haklısınız. Şöyle bir ayrım yapabiliriz. Koçlukta odağımız gelecektir, psikolojide ise geçmiştir. Psikoterapide bir sorun, travma ve bunun tedavi süreci vardır, koçlukta yoktur. Özellikle bir uzman tarafından teşhis konulmuş bir durum varsa psikoterapi yerine koçluk alınmamalıdır. Her uzmanlık kendi sınırlarına saygılı olduğunda ancak maksimum etkiyi yaratabilir, ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) Etik Davranış İlkeleri de bunu gerektirir.

Müşterilerimle baştan bu ayrımı konuşmamıza rağmen bazen ihtiyaçları terapi tarafına kayarsa bunu açıklıkla ifade ederim. Bu durum ancak süreç içinde gözlemlenebiliyor, geçmişte yaşadığınız sorunlar, travmatik olaylar ayağınıza dolanıyorsa istediğiniz adımları atmanızı engelliyorsa ihtiyacınız olan terapidir. İlerleyen süreçte koçlukla terapi birlikte de ilerleyebilir.

Farklı koçluk alanları var. Siz daha çok hangi alanlarda aktif olarak danışan kabul ediyorsunuz ve insanların hangi problemlerine çözüm bulmaya çalışıyorsunuz?

Ben danışan yerine müşteri demeyi tercih ediyorum. Çünkü koç kendini, talep eden kişinin hayatı için bir uzman ya da danışılan kişi olarak tanımlamaz. Müşterisinin kendi hayatının uzmanı olduğunu baştan kabul eder.

Geniş bir yelpazede çalışıyorum. Yaşamlarıyla, kariyerleriyle ya da yönetim/liderlik becerileri üzerine odaklanmak isteyen herkesle çalışıyorum.

Kariyerinin başında olanlarla kendileriyle uyumlu, sevdikleri alanı bulmak için çalışıyoruz. İleri dönemlerde kariyer yolunu çizmek, vizyon oluşturmak, kariyer alternatiflerini değerlendirmek, terfi almak, profesyonel ilişkilerini geliştirmek, zaman yönetimi, finansal gücünü, iş tatminlerini artırmak ve daha iyi bir lider olmak isteyen profesyonellerle çalışıyorum. Yine yaşam koçluğu alanında daha mutlu, anlamlı bir yaşam, yaşam amacı, özgüven, aile ve ilişkiler, çevre değiştirme, iş- özel yaşam dengesi, daha sosyal bir yaşam, yeni alışkanlıklar edinme, zaman yönetimi gibi pek çok konu sayabilirim.

Kimler size gelmeli? Ya da sizinle kimler iletişime geçiyor? Süreç sonunda ne gibi değişimler oluyor?

Koçluk bir keşif yolculuğudur. İş ve kişisel hayatında değişim isteyen, yeniye kapılarını cesaretle açmaya niyetli ve hayatında istediği bu değişimin sorumluluğunu alabilecek, sürece kendini adayabilecek herkes gelebilir. Ben 18 yaş üstü bireyler ile çalışıyorum. 2 yıldır da görüşmelerimin tamamını online yapıyorum.

Her ilişkide olduğu gibi koçluk ilişkisinde de kimya çok önemlidir, mutlaka bir ön görüşme ile karşılıklı bu uyumun sağlanıp sağlanamayacağını karşılıklı değerlendiriyoruz.

Süreç sonundaki değişimler kişiden kişiye ve konudan konuya değişiyor ancak yüksek yaşam tatmini, bilinçli ve mutluluk veren seçimler ve adım attıran bir yolculuk olduğu için özgüven diyebilirim.

Koçluk sürecinde müşteriye de görevler, ödevler ve uygulamalar düşüyor mu?

Koç olarak ben sürece müşteri faydasına kendimi adıyorum.. Ancak nihayetinde koçluk bir araçtır ve onunla ne yapacağı müşterinin sorumluluğundadır. 1 saatlik görüşmede sağlanan farkındalık ile seçenekler değerlendirilir ve müşterimin atmak istediği adımları netleştirmek için işbirliği yaparım. Arzu ettiği gelecek için sorunluluk alıp adım atan müşterimdir. En yüksek öğrenme de iki görüşme arasında, farkındalık, beden ve hareket boyutunda hayata geçtikçe yaşanır. O nedenle bütün hikayelerinin kahramanı müşterilerimdir.. 

Kendinizi nasıl besliyorsunuz, rutinleriniz nelerdir ve motivasyonunuzu nasıl sağlıyorsunuz?

Fiziksel kaynak olarak eğitimlerle, aboneliklerimle ve kitaplarla besleniyorum.. Dinlenerek, kendimle ilgilenerek, dostlarımla bir araya gelerek ve doğayla, kedilerle vakit geçirerek de besleniyorum. İnsanın sonsuz bilgiye ve hazinelere açılan bir kapı olduğuna inanıyorum, o yüzden kendimle kaldığım, dinginleşebildiğim zamanlarda da ruhumun beslendiğini, öğrendiğimi hissediyorum. Bunun için günün belli zamanlarında o kapıyı tıklıyorum. 

Yaptığım her bir görüşme de bana öğrenme ve beslenme fırsatı veriyor hem daha iyi olabileceğim alanları keşfetmek hem de motive olmak için…

Herkes Yaşam Koçu olabilir mi?

Olabilir. Her meslek seçiminde olduğu gibi içsel güçlerinizle, özdeğerlerinizle uyumluysa, sevdiğiniz şeyleri barındırıyor ve potansiyelinizi ortaya çıkarmanızı sağlıyorsa neden olmasın.

Alacağınız eğitim önemlidir. ICF, AC gibi uluslararası bir otorite tarafından akredite edilmiş bir eğitim programı size dünyanın her yerinde koçluk yapabilme şansı verir.

Yeni insanlar tanımak, onların tecrübelerini, mücadelelerini dinlemek sizi nasıl etkiliyor?

İnsan yaratılışına dair hayranlığımı artırıyor. Bu kadar birbirimizden farklı oluşumuza hayret ediyorum. Güçlerini ellerine alışları, sadece kendilerinin yürüyebileceği o yolu keşfedişleri, engellerini fark edip cesaretle adım atışları bana ilham veriyor. Kendi yolum için de motive oluyorum.

Yurt dışından müşterileriniz oluyor. Malta’dan da birçok müşteriniz oldu. Ben de onlardan biriyim. Okurlarımız için yurt dışında yaşayanlarla sürecin nasıl başlayıp ilerlediğini anlatabilir misiniz?

Evet Sevgili Elif, online görüşmenin böyle bir güzelliği var. Dünya’nın her yerinden istediğiniz desteğe ev konforunda ulaşabiliyorsunuz. Malta için özellikle Amerika ve Kanada gibi saat farkı çok olmadığı için rahatlıkla planlama yapabiliyoruz. +90 537 688 8153 tan Whatsapptan, [email protected] ‘dan mail ile ya da @kocfundacinar sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşarak hangi konuda koçluk ihtiyacı duyuyorlar yazabilirler. Ücretsiz bir online ön görüşme organize ederiz. Hem karşılıklı kimyayı hem de süreci ve görüşme detaylarını konuşur. Koçluğun destek olabileceğine inanır, koşullarda hemfikir olursak süreci başlatırız.

Görüşme sayısı ve sıklığı konuya ve kişinin ihtiyacına göre değişiyor.

Koçluk süreci sonrasında size nasıl geri dönüşler oluyor. Sosyal medyadaki paylaşımlarınızı hayranlıkla takip eden biri olarak, eğer sakıncası yoksa danışanlarınızdan size gelen minnet ve teşekkür yorumlarından birkaç tanesini Malta Haber okurları için paylaşabilir misiniz?

Birini diğerinden ayırt etmek benim için çok zor. :) Yine de fikir vermesi için birkaç tanesini paylaşayım:

Funda Hanım ile gerçekleştirdiğimiz koçluk yolculuğunda gerçekten kısa zamanda çok mesafe kat etmemi, dağıtamadığım o toz bulutunu ve en önemlisi de beni bu süreçte beni cesaretlendirerek “yapamam, hayatta olmaz” dediğim ne varsa yapmamı sağladı. Bu konuda bile kendisine ne kadar teşekkür etsem yetersiz kalır. Kendisi profesyonel koçluğu layık bir şeklide yapmasının yanı sıra çok güzel de bir dostluğu, muhabbeti ve samimiyetiyle sizi size sordurtarak gerçekten hedefe ulaştırıyor. Kendisi ile çalışmayı düşünen ya da araştıran arkadaşlara Funda Hanım’ı şiddetle öneriyorum.”

Funda Hanım ile gerçekleştirdiğimiz yolculuğumuzun 1.yılını tamamlamış bulunuyoruz. İstisnasız her görüşmemizde kendim ve yaşadığım hayat ile ilgili yeni ve beni heyecanlandıran keşifler yaşadım. Funda Hanım inanılmaz bir dinleyici, çok doğru sorular ve yorumlarla sizin kendinizi daha önce hiç ifade etmediğiniz şekilde ifade etmenize olanak sağlıyor ve bunu çok samimi bir tutumla yapıyor. İyi ki Funda Hanım ile tanışmışız ve bu yolculuğa başlamışız. Zor zamanlarınızı kolay bir şekilde yorumlamanızı ve objektif bir bakışla büyük resme odaklanmayı başarmayı bu yolculukta öğrendim ve bana çok önemli katkılar sağladı. Funda Hanım ile çalışmayı herkese kalben öneriyorum. Teşekkürler Funda Hanım.”

Funda Hanım ile geçirdiğim koçluk sürecini tek bir cümle ile ifade etmem gerekirse; ‘içimdeki gücü yeniden hissetmemi sağlayan, beni özgürleştiren, kendime ve hayata bakış açımı değiştiren, anlam arayışımda bugüne kadar geldiğim en iyi nokta’. Funda Hanım’ın süreç boyunca samimiyeti, pozitif enerjisi, özverisi ve desteği sayesinde harika bir öğrenme ve gelişim süreci geçirmemi sağladı. Her görüşmemizde tam olarak anlaşıldığımı ve aynı frekansta olduğumuzu hissettim. Funda Hanım, ifade etmekte zorlandığım her an beni tamamladı. Zaman geçtikçe taşların bir bir yerine oturduğunu farkettim. Koçluk deneyimimizden öncesi ve sonrası var artık benim için. Daima yolda olmaya ve iyiye gitmeye devam edeceğim. Koçluk sürecimiz boyunca kazandığım farkındalıklar, elde ettiğim birikim hayatımın geri kalanında yolumu aydınlatacak. Artık hedeflerim daha yakın. Beni kısıtlayan hislerim, düşüncelerim ise uzakta kaldı. Funda Hanım, çok değerli ve bilge bir insan. 12 görüşme ve 6 aydan oluşan bu değerli süreci bir kaç cümleyle ifade etmek yeterli değil. Deneyimleme fırsatınız olursa çok daha iyi anlayacaksınız.”

Deneyimini paylaşmak isteyen tüm müşterilerimin yorumlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirler..

https://www.fundacinar.com/musteri_yorumlari/

https://www.koclook.net/uye/funda-cinar-13204

Son olarak Malta Haber okurları için neler söylemek istersiniz?

Zor zamanlardan geçiyoruz. İç ve dış dünyamızda ölüm hiç olmadığı kadar gündemlerimize girdi. Yeni bir yıla girerken hayat-ölüm-hayat döngüsü ile ilgili Clarissa Pinkola Estes’in Kurtlarla Koşan Kadınlar’da yazdığı şifalı tespitlerle sözlerimi tamamlamak isterim:

Hayat-ölüm-hayat doğası bir canlanma, gelişme, çöküş ve ölüm döngüsüdür, bunu da her zaman yeniden canlanış izler. Bu döngü bütün fiziksel hayatı ve psikolojik hayatın bütün yönlerini etkiler. Bize, ölümü her zaman daha fazla ölümün izlediği öğretildi. Hayır, bu doğru değil. Ölüm her zaman yeni hayatın kuluçkasında yatmaktadır. Varoluş kemiklere kadar parçalandığı zaman bile.”

Çok teşekkür ederim bu güzel sohbet için.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz