15.9 C
Malta
Salı, Nisan 23, 2024
spot_img
spot_img

Bir bakışta Malta: Dünyanın en küçük ülkelerinden birine çabuk bir bakış

Tahmin edeceğiniz üzere Malta dünya üzerindeki en küçük ülkelerden birisi, peki 7 adacıktan oluştuğunu biliyor muydunuz? Ama sadece en büyük 2 tanesinde, Malta ve Gozo’da yaşam bulunmaktadır, ve en büyük 3. ada olan Comino’da ise sadece bir tane lüks tatil köyü bulunmaktadır

Toplamda tüm adaların kapladığı alan 316 km² kadar yani Amerika Birleşik Devletleri’nin içine 30,443 tane Malta sığabilir!

Malta Güney Avrupa’da, Akdeniz’de adalar, Sicilya’nın güneyinde yer almakta.Ortada birçok teori olmasına rağmen, yıllar boyunca coğrafyacıların söylediği şey Malta Adaları’nın tek bir bütün karadan oluşmadığı aksine günümüzde Sicilya olarak bilinen kara parçasına denizin 100 metre altından bir köprü bağlantısı olduğudur.

Stratejik konumu nedeniyle Fenikeliler, Romalılar, Araplar, Fransızlar ve İspanyollar gibi birçok ülkenin egemenliği altına girmiştir. Son olarak 1800’lü yılların başında adada egemenliğini ilan eden İngilizler 1964 yılında Malta’nın bağımsızlığını ilan edişine kadar ülkenin hâkimi olmuşlardır.

Malta, dünyanın hristiyanlığı en erken kabul eden ülkeleri arasında yer alır. Resmi din bugün de Katoliktir ve Malta kiliseleri, Vatikan’a bağlıdır.

Malta’nın şehirleri antik zamandan kalma birçok yapıya sahiptir ve Gladyatör, Truva, Kaptan Philips ve Taht Oyunları gibi birçok Hollywood yapımına sahne olmuştur.

Eşsiz başkent Valetta

Avrupa’da planlanarak inşa edilen ilk şehirdir. Şehrin planlanması Kudüs’lü Aziz John’un 1565 yılında verdiği emre dayanır.15 yılda tamamlanarak dünyada en hızlı ölçeklenen şehirlerden biri olmuştur ve bu alanda bir rekora sahiptir

Nilcan Albeniz

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz