18.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

Başbakan Abela: “Malta’yı gri listeden çıkaracağız.”

15 Şubat 2022

Malta Başbakanı Robert Abela, FATF eylem planının tamamlandığını ve FATF ile bu sürecin tatmin edici şekilde ilerlediğini belirterek “Malta’yı gri listeden çıkaracağız” dedi.

Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için geçtiğimiz Haziran ayında ‘gri liste’ye alınan Malta’nın bu durumu ile ilgili konuşan Başbakan Robert Abela, gri listeden çıkmak için eylem planının hazır olduğunu duyurdu.

Başbakan Abela,  dün Xtra’ya verdiği röportajda, “Eylem planını tamamlamak için son aylarda elimizden gelenin en iyisini yaptık, eylem planını tamamladık. FATF ile süreç tatmin edici bir şekilde ilerliyor” dedi.

Konu ile ilgili muhalefet partisi liderinin “Başbakan olduktan üç ay sonra Malta’yı gri listeden çıkacağını” söylemesini eleştiren Abela, “Bu konuda olumlu haberler verebilirim ama dikkatli olmalıyım. Malta’yı gri listeden çıkaracağız, ancak kibirli bir şekilde tarih vermek, sistemin nasıl çalıştığını bilmemek demektir” şeklinde konuştu.

FATF’nin kurullarını toplayıp teknik ziyaretleri ne zaman düzenleyeceğine karar veriyormuş gibi çıkış için tarihi verilmesini doğru bulmayan Abela, gri listeden çıkış düzenlemelerinin işletme ve özellikle bankacılık açısından yük getireceğini ancak bu durumun düzeleceğini söyledi.

Adım adım gri liste gelişmeleri

Malta, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) kara para ile ve terörün finansmanı ile mücadelede yetersiz olan ülkeleri aldığı gri listede yer alıyor.

Geçen Ekim ayında, FATF başkanı Marcus Pleyer , Malta eylem planının uygulanmasında “iyi ilerleme” kaydederken, daha çok iş kaldığını söyledi.

Malta Mali İstihbarat Analiz birimi (FIAU) müdür yardımcısı Alfred Zammit, ülke olarak eylem planının tüm gerekliliklerini karşılayarak,  Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkacağını söylemişti.

Son olarak uluslararası bir medya ve oyun holdingi olan Media and Games Invest SE, Malta gri listeye alındığı için şirketin İsveç’e taşınacağını duyurmuştu.

Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz