14.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa’nın en ucuz ülkesi Türkiye oldu!

22 Haziran 2022

Türkiye, gıda ve alkolsüz içeceklerin yanı sıra giyim ve ayakkabı, ulaştırma, mobilya, otel ve restorandan tüketici elektroniğine kadar Avrupa’daki en ucuz ülke oldu. AB üyeleri arasında ise en ucuz ülke Bulgaristan oldu.

Türkiye fiyat olarak en ucuz ülke olurken kişi başına düşen satın alma gücü ile ise Avrupa ortalamasının 36 puan gerisinde kaldı. Türkiye’de kişi başı satın alma paritesi 64 oldu.

AB ülkelerine göre daha ucuz görülen Türkiye gelir düzeyleri karşılaştırıldığında ise en yoksul ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin 2021 yılı tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 40 oldu.

Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 40 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor.

Alım gücü en yüksek ülke Lüksemburg

Avrupa Birliği resmi istatistik ofisi Eurostat, fiyat düzeyi endeksinin son verilerini yayınladı. Bir ülkenin bir diğer ülkeye karşı fiyat düzeyini ölçen endekste Lüksemburg 277 ile alım gücü en yüksek ülke; Arnavutluk 32 puan ile alım gücü en düşük ülke oldu.

Eurostat araştırması, AB Üye Devletleri, Türkiye’nin de dahil olduğu AB’ye aday ülkeler, İsviçre, İzlanda ve Norveç ile potansiyel aday Bosna Hersek ile birlikte toplam 36 ülkeyi kapsıyor.

Avrupa’daki toplam 36 ülkenin tamamı değerlendirildiğinde Türkiye gıda, alkolsüz içecekler ve giyim ile ayakkabıda Avrupa’nın en ucuz ülkesi oldu.

AB Üye Devletleri arasında Romanya, gıda ve alkolsüz içecekler için en ucuz ülke olurken Bulgaristan, giyim ve ayakkabı için en ucuz ülke oldu.

AB Üye Devletleri arasında gıda ve alkolsüz içeceklerde en yüksek fiyat düzeyine Lüksemburg sahipken, giyim ve ayakkabı için en pahalısı Danimarka oldu.

Mobilyada da otel ve restoranlarda da en ucuz ülke Türkiye

36 ülke arasında yine Lüksemburg mobilya ve mobilya için en pahalı; Polonya ev aletleri için en ucuz; İzlanda, ev aletleri ve tüketici elektroniği için en yüksek fiyat seviyelerine sahipken, Türkiye mobilya ve tüketici elektroniği için en düşük fiyat seviyelerine sahip ülke oldu.

Ulaştırma hizmetleriyle ilgili olarak tüm ülkeler arasında en düşük fiyat seviyesi Türkiye’de görülürken, Bulgaristan bu kategoride en ucuz AB Üye Devletidir.

Son olarak İsviçre, en pahalı restoran ve otellerle öne çıkarken, bu hizmetler için de en düşük fiyatlar Türkiye’de gözleniyor. AB Üye Devletleri arasında ise en pahalı Danimarka ve en ucuz Bulgaristan oldu.

 

 

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz