18.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa’da son 10 yılda yolsuzluktan istifa eden ülke liderleri

16 Ekim 2021

Avrupa’da son 10 yılda aralarında Malta’nın eski Başbakanı Joseph Muscat’ın da olduğu birçok ülke lideri “rüşvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma” nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Dünyanın en genç ülke başbakanı ünvanına sahip olan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, hakkındaki “rüşvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma” suçlamaları sonrası istifa etmişti.

Aralarında Malta eski Başbakanı Joseph Muscat’ın da olduğu, Estonya’dan Slovakya’ya; Avrupa ülkelerinde son 10 yılda yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma, rüşvet iddalarının neticesinde istifa etmek zorunda kalan ülke ve liderlerini şöyle hatırlayabiliriz:

Malta

Malta eski Başbakanı Joseph Muscat, 2017 yılında yolsuzlukları araştıran gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya ortaklarını korumak için müdahale ettiği suçlamaları üzerine 1 Aralık 2019’da istifa etti.

Eski Başbakan Muscat’ın çocukluk arkadaşı olan Genelkurmay Başkanı Keith Schembri, davayla ilgili olarak yolsuzluktan suçlu bulundu.

Estonya

Estonya Başbakanı Juri Ratas, 13 Ocak 2021’de bir emlak firmasıyla olan bağları nedeniyle partisine karşı başlatılan yolsuzluk soruşturması sonrası istifa etti.

Slovakya

Slovakya’da üst düzey politikacılar ile İtalyan mafyası arasındaki iddiaları araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının Şubat 2018’de öldürülmesi, ülkeyi siyasi bir krize soktu.

Başbakan Robert Fico, cinayetler üzerine halkın tepkisinin ardından mart ayında istifa etti, onu bir ay sonra içişleri bakanı ve polis şefi izledi.

Romanya

Romanya’da Ekim 2015’te ölümcül bir gece kulübü yangını sonrası Bükreş’te on binlerce protestocu sokaklara indi ve Sosyal Demokrat Başbakan Victor Ponta’yı istifaya zorladı.

Mayıs 2018’de Ponta, yolsuzluk soruşturmasının ardından ülkenin yüksek mahkemesi tarafından dolandırıcılık ve diğer suçlamalardan aklandı.

Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti’nde Haziran 2013’te merkez sağ başbakan Petr Necas, üst düzey yardımcısı ve sevgilisinin yolsuzluk ve yetkiyi kötüye kullanma skandalına karıştıktan sonra istifa etmek zorunda kaldı.

Almanya

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ise nüfuzunu kötüye kullanma suçlanmasınn Şubat 2012’de cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etti.

Euro News

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz