21.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 15, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa’da Kızamık Salgınlarının Artışıyla İlgili Alarm Verildi

Avrupa, suboptimal aşı kapsamıyla sarsılan kızamık salgınına karşı hazırlıklı oluyor

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (AHÖKM), önümüzdeki aylarda Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı’nda (AB/AEA) beklenen kızamık vakalarında artış konusunda ciddi bir uyarıda bulundu.

Onların değerlendirmesine göre, bu endişe verici eğilime suboptimal aşı kapsamı, yüksek riskli bölgelerden olası vaka ithalatı ve virüsün mevsimsel zirvesi gibi çeşitli faktörler katkıda bulunuyor.

Son AHÖKM değerlendirmesi olan “AB/AEA’da Kızamık Artışı: Halk sağlığına yanıt için düşünce” başlıklı rapor, AB/AEA ülkelerinde kızamık vakalarında endişe verici bir artışı vurguluyor. Ocak ve Şubat 2024’te iki ülkede en az yedi ölüm bildirildi.

AHÖKM Direktörü Andrea Ammon, kızamık salgınlarıyla mücadelede yüksek aşı kapsamının önemini vurgulayarak, “Kimsenin kızamıktan ölmemesi gerekiyor.” dedi. Aşılama, kızamığın yayılmasını önlemenin ve buna bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmanın en etkili yoludur.

Kızamık, tüm yaş gruplarındaki bireylere tehdit oluştururken, 12 ayın altındaki bebekler, aşı alamadıkları için özellikle savunmasızdır. Aşı alamayan 5 yaşın altındaki çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler, kızamık enfeksiyonundan kaynaklanan ciddi komplikasyonlara karşı artan risk altındadır.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides, kızamık salgınlarını önlemede aşılamanın önemini vurgulayarak, bireyleri aşı durumlarını kontrol etmeye ve aşıları güncel tutmaya çağırdı. Aşı, kızamık ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı korunmanın kritik bir aracıdır.

Kızamık bulaşmasını etkili bir şekilde önlemek için AHÖKM, nüfusun en az %95’inin iki doz aşı ile yüksek aşı kapsamına sahip olması gerektiğini vurgular. Özellikle göçmenler ve etnik azınlıklar gibi savunmasız grupları tanımlama ve ulaşma çabalarına odaklanmalıdır.

Erken tespit ve kızamık salgınlarına yanıt için artırılmış gözetim sistemleri ve laboratuvar tanı kapasitesi esastır. Ayrıca, sağlık profesyonelleri arasında farkındalığı artırmak ve topluluklardaki düşük aşı kullanımına yönelik uyarlanmış müdahaleleri uygulamak, kızamık bulaşmasını kontrol etme konusunda kritik adımlardır.

 


Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz