15.9 C
Malta
Pazar, Nisan 28, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa’da enflasyon son 13 yılın zirvesini gördü

 

02.10.2021

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon yüzde 3.4 ile son 13 yılın en yüksek değerine ulaştı. En çok artış yüzde 17.4 ile enerjide gerçekleşti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin eylül ayı yıllık enflasyonuna ilişkin öncü verileri yayımladı. Buna göre geçtiğimiz ay yüzde 3 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 3,4 olarak ölçüldü.

Eylül ayında da devam eden yükseliş ile Euro Bölgesi’nde yıllık yüzde 3.4 oldu ve son 13 yılın en yüksek değerine ulaşıldı. En son 2008 Eylül ayında yaşanmıştı.

Yükselişte enerji fiyatları ilk sırada

Euro Bölgesi’nde enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek artış yüzde 17,4 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 2,1 ile enerji dışı sanayi ürünleri, yüzde 2,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri ve yüzde 1,7 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, eylül ayında Almanya’da yüzde 4,1, Fransa’da yüzde 2,7, İspanya’da yüzde 4, İtalya’da yüzde 3, Hollanda’da yüzde 2,9 ve Belçika’da yüzde 3,8, Litvanya’da yüzde 6,3 ve Estonya’da yüzde 6,4 olarak belirlendi.

Enflasyonda yükseliş geçici olacak

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bu hafta, enflasyonun gelecek aylarda daha da yükselmesini beklediklerini açıklamıştı.

Toplam enflasyonun yarısının enerji fiyatlarından kaynaklandığını belirten Lagarde ve banka yönetimi bu artışın geçici olduğunu ve uzun vadede tekrar düşeceğini tahmin ediyor.

EuroNews

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz