11.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa Rusya’ya günde 1 milyar Euro ödüyor

27 Mart 2022

Avrupa, Rusya’ya satın aldığı gaz karşılığında günde 1 milyar Euro ödüyor. Avrupa ve diğer ülkeler Rusya’ya ödemelerinin yüzde 97’sini ise Euro veya Dolar cinsinden yaptı.

Ukrayna savaşı ardından Avrupa’nın ilk gündemi haline gelen enerjide Rusya bağımlılığının azaltılması çabaları bir yandan sürerken diğer yandan Rusya da Avrupa’ya gaz satışını Ruble ile yapacağını duyurmasına tepkiler yükseldi.

Başta Almanya ve İtalya olmak üzere Avrupa ülkeleri sözleşmede ödemenin şeklinin açıkça belirtildiğini Ruble ile ödeme şartının sözleşmeye aykırı olacağını açıkladı.

Rusya’nın ana gaz ihracatçısı Gazprom’un verilerine göre, 27 Ocak itibariyle Avrupa’ya ve diğer ülkelere gaz satışlarının yaklaşık yüzde 97’si Euro veya Dolar cinsinden yapıldı.

Gazprom’un hali hazırda Avrupa’da 40’tan fazla uzun vadeli gaz anlaşması var ve Avrupa fosil yakıtlar için Moskova’ya günde 1 milyar Euroya yakın ödeme yapıyor.

Sonuçta Rusya’dan petrol ve gaz ithalatının kesintiye uğraması özellikle bazı AB ülkelerinin ekonomileri için büyük tehdit. Avrupa’nın büyük ekonomilerinden Almanya ve İtalya’nın Rus gazına yüksek bağımlılığı bu iki ülkeyi oldukça fazla zorluyor.

Bloomberg

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz