16.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali

Türkiye’de Ulusal Sinemamıza maddi katkı sağlayan, filmlerimizin uluslararası pazara çıkmasına yardımcı olan yegane festivallerden ikisi  Antalya ve Adana’da düzenlenmektedir.

Adana’daki festival bu yıl 13-19 Eylül tarihlerinde 28. kez düzenleniyor. Simgesini Çukurova’nın pamuğundan alan festival, ilk kez 1969 yılında Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde Altın Koza Film Şenliği adı altında düzenlenir. 1973 yılına kadar aralıksız 5 kez sinema severlerle buluşan şenlik, yaşanan ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle 1992’ye kadar 18 yıl sürecek bir kesintiye uğrar. Adana Belediyesi 1992 yılında bu organizasyonu bir kültür sanat festivali olarak Adana Altın Koza Film Festivali adıyla tekrar başlatır ve Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasının yanına Öğrenci Filmleri Yarışmasını da programına alır. Böylece Türkiye’de bu kategoride yarışma düzenleyen ilk organizasyon olarak Türk Sinemasının da geleceğine sahip çıkmış olur. 1998 Adana ve 1999 Marmara depremleri ile bir kez daha kesintiye uğrayan festival 7 yıl aradan sonra 2005 yılında programına “Dünya Sineması” ve “Akdeniz Filmleri Seçkisi” adıyla iki programı da dahil ederek Uluslararası kimliğe bürünür. Sonraki yıllarda ise “Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması” nı da programına dahil eden Uluslararası kimliğini pekiştirdi.

Bu yıl 28. kez düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali; “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”, “Uluslararası Kısa Film Yarışması”, “Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması” ve “Adana Kısa Film Yarışması” olmak üzere 4 kategoride düzenleniyor.Ödül töreni ise 18 Eylül’de gerçekleşecek.

Türkiye’de sinemanın kalbinin attığı bir diğer etkinlik ise 2-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali.

Festival tarihleri aralığında Antalya’da olacağımdan bu köşeden festival haberlerini, sizlerle paylaşacağımın duyurusunu da yapmış olayım.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz