12.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

Tarım ilacı, küçük Saliha’nın ölüm sebebi oldu.

Türkiye’de, dün ve bugün yazılı ve görsel basında gündem, yediği nardaki tarım ilaçlarının küçük Saliha’nın ölümüne sebep olduğunun,  Adli Tıp Raporu ile kanıtlanması oldu. Bu endişelendirici haber karşısında tüm paydaşlar(stk lar, üniversiteler, üretici ve tüketiciler) konuyu tartışmaya başladı.

Mustafa Çakır ve 6 kişilik ailesi, nar yedikten sonra karın ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle komşularının yardımıyla Kayseri Yeşilhisar Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. İlk belirlemelere göre, gıda zehirlenmesi şüphesiyle serum tedavisi uygulanan ailenin en küçük ferdi olan 4 yaşındaki Saliha Çakır durumu kötüye gidince Kayseri Şehir Hastanesine sevk edildi. Ancak doktorların tüm müdahalesine rağmen 30 Ekim 2019’da yaşamını yitirdi.

Saliha’nın ölümü nedeniyle başlatılan savcılık soruşturmasında, ailenin yediği nardan örnek alınarak Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Yapılan incelemeler neticesinde narda kimyasal maddelerin bulunduğu tespit edildi. Düzenlenen Adli Tıp Kurumu Raporunda ise küçük kızın ölümüne nara sıkılan tarım ilaçlarının sebep olduğu sonucuna varıldı.

Adli Tıp Raporunda şu ifadelere yer verildi,

“…. nar örneklerinde pestisitler(bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar) tespit edilmiştir. Soruşturma evrakında kayıtlı bilgiler birlikte değerlendirildiğinde çocuğun ölümünün tarım ilacı zehirlenmesi sonucu meydana gelmiş olduğunun kabul gerektiği oy birliği ile mütalaa olunur.”

Haberin ardından konunun tüm paydaşları(tüketiciler, üreticiler, stk lar, üniversiteler,…) özellikle görsel medyada gıda güvenliğinin önemi üzerine haber ve yorumlarda bulunmaya başladı.

Bende gündem teşkil eden ve hepimizi ilgilendiren bu önemli konuda(gıda güvenliği üzerine) daha kapsamlı bir yazıyı, sizlerle hafta sonunda paylaşmak istiyorum.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz