18.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Antibiyotik Kullanımı Son 10 Yılın Zirvesine Ulaştı

Malta’da pandemi sırasında antibiyotik kullanımındaki olumlu düşüş, COVID’in sona ermesiyle hemen tersine döndü ve Aile Hekimleri, 2022’de daha önceki 10 yılda hiç olmadığı kadar yüksek miktarda antibiyotik reçeteledi.

Ulusal antibiyotik komitesi tarafından Malta’daki uygulayıcılara gönderilen yeni veriler ayrıca yerel doktorların, genel nüfusta mikrobiyal direncin gelişimi ve çocuklarda astım ve obezite sorunlarına yol açan antibiyotiklere bağlı antibiyotikleri reçeteleme konusunda Avrupa’nın en üst sıralarında olduğunu gösteriyor.

Komitenin başkanı Prof. Michael Borg, son on yılda toplanan verilerin, COVID-19 öncesi, birincil bakımda antibiyotik tüketiminin 2010 ile 2019 arasında düşüş gösterdiğini, 2020 ve 2021’de önemli bir düşüş yaşandığını gösterdiğin söyledi.

Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, COVID-19 öncesinde Malta’da yaşayan her 1.000 kişiden yaklaşık 18’i herhangi bir günde antibiyotik alıyordu. Bu rakam 2010’da 22’ydi.

COVID yıllarında, toplumda antibiyotik kullanımı sadece 1.000 kişi başına 14’e kadar dikkate değer bir şekilde düştü, ancak geçen yıl önemli ölçüde artarak neredeyse 10 yılın en yüksek tüketim düzeyine ulaştı: 1.000 kişi başına 23.
“Pandemi sırasındaki düşüş muhtemelen daha az kişinin COVID-19’a yakalanma korkusu nedeniyle toplum kliniklerini ve aile hekimlerini ziyaret etmemesiyle gerçekleşti. Soğuk ve boğaz ağrısı gibi tipik viral enfeksiyonları olan insanlar evde kaldı ve antibiyotiksiz iyileşti. Maskeler ve kapanmalar gibi önlemler ayrıca tüm virüslerin bulaşmasını azalttı.
“Bir kez COVID geçmişte kaldığında, pandemi sonrası enfeksiyon dalgası çoğunlukla viral olmasına rağmen antibiyotik kullanımında büyük bir artış gördük,” dedi.

Antibiyotikler bakteriyel hastalıkları tedavi etmek için kullanılır ve genellikle soğuk algınlığı, grip ve boğaz ağrısına neden olan virüslere karşı etkili değildir.

Ancak Avrupa verilerine göre, Malta’ lıların yaklaşık yarısı hâlâ bunun farkında değil ve bu viral durumlar için antibiyotik tüketiyor.

Malta’da antibiyotik tüketiminin yüzde 90’ının toplumda (hastane ortamı yerine) gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Araştırmalar ayrıca Akdeniz bölgesinde hastaların genellikle hızlı bir çözüm beklediğini, bazı doktorların antibiyotikleri ‘iyi olur’ diye reçete ettiğini göstermiştir. Bu uygulama, Borg’un uyardığı gibi, bir hastanın ciddi bir bakteriyel enfeksiyonu olduğunda tedavinin işe yarama olasılığını artırır.

Avrupa verileri genellikle Malta’nın Avrupa’da antibiyotik tüketiminde en yüksek olanlardan biri olduğunu göstermektedir.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz