19.9 C
Malta
Pazar, Nisan 28, 2024
spot_img
spot_img

Almanya Vasıflı İşçi Göçünü Kolaylaştıracak: Yeni Yasayla Bürokratik Engeller Kalkıyor

Almanya Federal Hükümeti, vasıflı yabancı işçilerin ülkeye girişini ve çalışmasını kolaylaştıracak olan Nitelikli Göç Yasası’nın yürürlüğe girmesine hazırlanıyor. Yeni yasayla birlikte, vasıflı işçiler eskisi kadar çok kurala uymak zorunda kalmadan Almanya’da çalışabilecek ve yaşayabilecekler.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya’nın farklı sektörlerindeki işgücü kıtlığı ile mücadele etmek için vasıflı işçilere kapılarını açacaklarını belirtti. Faeser, kaliteli işçilerin Almanya’ya hızlı bir şekilde ulaşmalarını ve iş hayatına hızlı bir başlangıç yapmalarını hedeflediklerini ifade etti. Aynı zamanda bürokratik engellerin kaldırılacağını vurguladı.

Nitelikli Göç Yasası sayesinde, vasıflı işçiler üç farklı yolla Almanya’ya giriş yapabilecekler. İlk yol, özellikle BT uzmanları için olacak ve AB mavi kartıyla Almanya’ya gelmelerine ve niteliklerinin tanınmasına imkan sağlayacak. Bu uzman grubunun mesleki deneyimleri kısaltılacak ve Almanca dil şartından muaf tutulacak.

İkinci yol ise deneyime dayanıyor. En az iki yıllık mesleki deneyime ve yurtdışında edinilmiş ve tanınan bir mesleki yeterliliğe sahip olan tüm yabancılar, uzman olarak Almanya’ya girebilecekler. Derecenin artık Almanya’da önceden tanınmasının gerekmediği belirtiliyor, bu da daha az bürokrasi ve daha kısa prosedürler anlamına geliyor.

Üçüncü yol ise potansiyelden geçiyor. Almanya, Fırsat Kartı adı verilen bir uygulama başlatacak. Bu kart, yabancıların iş bulmak amacıyla Almanya’ya giriş yapmalarını ve bir yıla kadar ülkede kalmalarını sağlayacak.

Almanya, sığınmacılar için de işgücü kurallarını kolaylaştırmayı planlıyor. Özellikle 29 Mart 2021 tarihinden önce ülkeye giriş yapan ve gerekli niteliklere sahip olan sığınmacılar, sığınma başvurusunu geri çekerek çalışma ve oturma izni başvurusunda bulunabilecekler.

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin yaptığı son araştırmaya göre, 2021’in ikinci yarısında Almanya’ya yapılan göç önemli ölçüde artmaya başladı ve yüzlerce yabancı vasıflı işçi ülkeye ulaştı. Vasıflı işçiler için kolaylaştırılmış kuralların, Almanya’nın işgücü açığını kapatmasına yardımcı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: SchengenVisaInfo

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz