22.9 C
Malta
Çarşamba, Eylül 11, 2024
spot_img
spot_img

Almanya, Nitelikli İş Gücü İçin Göç Yasasında Yeni Kolaylıklar Sağlıyor

Almanya’dan nitelikli iş gücü için yeni kolaylıklar sağlayan yasa tasarısında güncellemeler yapıldı. Yasanın son hali, bu hafta Federal Meclis’te oylanacak.

Almanya, nitelikli yabancı iş gücünü çekmek için göç yasasında değişikliklere gidiyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümeti, Mart ayında hazırlanan yasa tasarısında iyileştirmelere karar verdi. Tasarının son halinin bu hafta Federal Meclis’te oylanacağı açıklandı.

Yasa tasarısında yapılan iyileştirmelerden biri, Mavi Kart ile Almanya’ya gelecek üniversite mezunları için istenen asgari brüt gelirin aylık 3.500 euroya düşürülmesi oldu.

İltica başvurusu yapan kişilere, iş bulmaları durumunda istihdam piyasasına katılma imkanı sağlanması da bir diğer düzenleme. Bu sayede mülteci statüsüne sahip olmayan kişiler, ilk kez statü değiştirme ve oturma izni alma şansına sahip olacak. Ancak bu düzenleme, iltica başvurusu 29 Mart’tan itibaren işlemde olan kişiler için geçerli olacak.

Alman hükümeti, bu düzenlemelerle yılda ek 75.000 iş gücünün ülkeye kazandırılmasını hedefliyor. Yeni göç yasasında yer alan “Fırsat Kartı” düzenlemesi, puanlama sistemiyle yabancı iş gücünün Almanya’ya iş aramak için gelmesini kolaylaştırıyor. Meslek diploması ve deneyime sahip nitelikli iş gücü, Almanya’da diplomasının tanınmasını beklemeksizin çalışabilecek. İyi eğitimli nitelikli iş gücü, eğitim aldığı mesleğin yanı sıra benzer alanlarda da çalışabilecek.

Almanya’ya turist vizesiyle gelen ve iş bulan kişilerin artık ülkelerine geri dönerek çalışma izni için başvuruda bulunmaları gerekmeyecek. İş bulan kişi, belirlenen niteliklere uygun bir iş teklifi aldığında doğrudan Almanya’da çalışmaya başlayabilecek. Nitelikli iş gücünün ailesinin de yanına gelmesi kolaylaşacak.

“Batı Balkan düzenlemesi” olarak bilinen düzenlemeyle Balkanların batısındaki altı ülkenin iş gücü istihdamında süre sınırlaması kaldırılacak ve yıllık kontenjan ikiye katlanarak 50.000 kişiye çıkarılacak. Bu düzenlemenin diğer ülkelere de genişletilmesi için ikili görüşmeler yapılması planlanıyor.

Almanya içindeki iş gücünün daha iyi değerlendirilebilmesi için çalışanlara mesleki vasıflarını geliştirmek amacıyla ek eğitim imkanları sağlayan bir yasa da hazırlık aşamasında. Bu yasa, işçilerin mesleklerinde daha başarılı olmalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz