16.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

ABD’li araştırmacılar: çift maske daha fazla koruma sağlıyor

13.02.2021 – Sevim Bakar / Malta

ABD hükümeti araştırmacıları, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmada iki maskenin bir maskeden daha iyi olduğunu buldular.

Çarşamba günü CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri), iki yapay kafayı birbirinden 6 fit  (1.8 metre) aralıkla yerleştiren ve biri tarafından püskürtülen kaç tane koronavirüs büyüklüğündeki partikülün diğeri tarafından solunduğunu kontrol eden bir laboratuvar deneyinin sonuçlarını bildirdi.

Araştırmacılar, bir maske takmanın – cerrahi veya bez – nefes alan kafaya doğru gelen partiküllerin yaklaşık yüzde 40’ını engellediğini buldular. Cerrahi maskenin üzerine bir bez maske takıldığında, yaklaşık yüzde 80’i bloke edildi.

CDC’den Dr. John Brooks, hem ekshalasyon (solukla verme) hem de inhalasyon(solukla alma) başlıkları çift maskeli olduğunda partiküllerin yüzde 95’inden fazlasının bloke edildiğini söyledi.

“İlk zorluk, olabildiğince çok insanı maskelemek. Ve sonra maskeleme yapanlar için, bu maskeden en iyi faydayı elde etmelerine yardımcı olmak ”dedi Brooks.

Brooks, ajans yetkililerinin insanların iki maske taktığını duyduklarını ve bunun yararlı olup olmadığını değerlendirmek istediklerini söyledi.

CDC, insanların “yüze daha iyi oturma ve ekstra koruma için” tek kullanımlık bir cerrahi maskenin üzerine bir kumaş maske takabileceklerini söyleyerek kılavuzunu güncelledi. CDC, doğru şekilde yapılırsa, kombinasyonun maskenin kenarlarının etrafındaki virüs parçacıklarının içeri girmesine izin verebilecek boşlukları sıkıştırabileceğini söyledi.

Ajans ayrıca, geçen yıl maskeler yetersiz kaldığında ve CDC’nin insanları viral iletimi kesintiye uğratmak için adımlar atmaya teşvik ettiği “kendi maskeni yap” sayfasını kaldıracağını söyledi.

COVID-19 krizi başladığında ve mağaza raflarından maskeler kaybolduğunda, ABD sağlık yetkilileri genel halkı bunları giymekten aktif bir şekilde caydırdı. “Cidden insanlar – MASKE SATIN ALMAYI DURDURUN!” o zamanki Cerrah General Jerome Adams, neredeyse bir yıl önce bir tweet yazdı.

İki ay sonra, semptom göstermeyen enfekte kişilerin virüsü yayabileceği anlaşıldıktan sonra, CDC insanlara halka açık yerlerde maske takmalarını önermeye başladı.

Maske takma sayısı arttı ve bazı yerler maske kurallarını zorunlu kıldı, ancak birçok Amerikalı bunları takmamaya devam ediyor. Yakın zamanda yapılan bir California Üniversitesi araştırması, ABD’li yetişkinlerin yalnızca yarısının evlerinin dışındaki insanlarla yakın temas halindeyken maske taktığını ileri sürdü.

Toronto Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar bilimcisi Dr. Isaac Bogoch, çift maskeleme ve daha kaliteli maskeler hakkındaki tartışmaların önemli olduğunu söyledi.

Bu haber Independent’da yer alan Study finds two masks are better than one to fight COVID 19  başlıklı haber temel alınarak hazırlanmıştır.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz