20.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

AB’den Kara Para Aklama ve Teröre Karşı Yeni Silah! Avrupalı Milletvekilleri Destek Verdi

Avrupa Parlamentosu, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye yönelik AB’nin çabalarını güçlendirmeyi amaçlayan bir yasa paketi kabul etti.

Pakette, 513 kabul, 25 ret ve 33 çekimser oyla kabul edilen altıncı kara para aklama direktifi ile birlikte 479 kabul, 61 ret ve 32 çekimser oyla kabul edilen “tek kural kitabı” tüzüğü ve 482 kabul, 47 ret ve 38 çekimser oyla kabul edilen Kara Para Aklamayla Mücadele Kurumu tüzüğü yer alıyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, son düzenleme Frankfurt’ta (Avrupa Merkez Bankası’nın da bulunduğu şehir) kurulacak Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Kurumu’nu (AMLA) oluşturuyor.

AMLA, kara para aklama ile mücadele konusundaki yeni kuralları denetlemenin yanı sıra, AB içindeki en riskli finansal kuruluşları doğrudan denetleme, ulusal denetçiler için merkezi bir merkez görevi görme ve hedefli mali yaptırımların uygulanmasını denetleme gibi görevleri üstlenecek.

Yeni yasalar ayrıca, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere haklı bir menfaati olan kişilerin, en az beş yıllık geçmişe ait veriler dahil olmak üzere ulusal sicillerde tutulan faydalı mülkiyet bilgilerine “acil, filtrelenmemiş, doğrudan ve ücretsiz erişime” sahip olmasını sağlayacak.

Malta’nın FIAU’su da dahil olmak üzere mali istihbarat birimleri, kara para aklama ve terörle mücadele vakalarını analiz etme ve tespit etme, şüpheli işlemleri askıya alma yetkilerini artıracak.

Özel kişiler arasındaki profesyonel olmayan bağlam dışı işlemler hariç olmak üzere, AB genelinde nakit ödemeler için 10.000€’luk bir sınır getirilecek. Ayrıca, toplam net değeri ana ikametgahı hariç 50 milyon € olan ultra zengin bireylerle ilgili olarak geliştirilmiş tedbir hükümleri de yürürlüğe girecek.

Müşterilerin kimliğine ilişkin gerekli tedbir ve kontroller iyileştirilirken, bankalar, kripto varlık yöneticileri ve gayrimenkul şirketleri gibi “yükümlü kuruluşlar” şüpheli faaliyetleri bildirmek zorunda kalacak.

Yasaların hala Konsey’de üye devletler tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerekiyor.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz