29.9 C
Malta
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img
spot_img

ABD, Türkiye yaptırımlarını açıkladı

14 Aralık 2020 / Malta

ABD, Türkiye’nin Rusya ile anlaşarak S-400 hava savunma sistemlerini alması nedeniyle yaptırım uygulayacağını açıkladı. ABD yürürlükte olan CAATSA yasasınca göre bu yaptırımları aldığını açıkladı.

Alınan bazı yaptırım kararları ise şöyle:

-ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Başkanlık yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit’in yaptırım listesine eklendiği bilgisi paylaşıldı. İsmi sayılan Türk yetkililerin, ABD’ye girişi yasaklandı ve bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar verildi.

-ABD Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir yetkili, SSB’ye yönelik yaptırımların, “ABD’nin ürün ve teknolojileri için ihracat lisansı ve yetkilerinin verilmesinin yasaklandığını” kaydetti. Yetkili, herhangi bir uluslararası finansal kuruluşun SSB’ye 10 milyon doları aşan kredi ve borç vermesinin kısıtlandığını ve SSB yetkililerinin ABD’ye girişinin de yasaklandığını ifade etti.

Açıklanan bu yaptırım kararlarının ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada ise Türkiye’nin ABD’nin bu yaptırım kararlarını kabul etmediği ve iki müttefik ülke olarak bu durumun diyalog ile çözülmesi gerektiği belirtildi.

ABD’nin Ülkemize Karşı Açıkladığı Yaptırım Kararları Hk. http://www.mfa.gov.tr/no_-321_-abd-nin-ulkemize-karsi-acikladigi-yaptirim-kararlari-hk.tr.mfa

T.C. Dışişleri Bakanlığı paylaştı: 14 Aralık 2020 Pazartesi

 

Peki ABD’nin yaptırım uygulamasına izin veren CAATSA yasası nedir?

2 Ağustos 2017’de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD’nin ulusal güvenliğine “tehdit” olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor.

Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek “önemli işlem” yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.

Bu kapsamda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemlerini alması, “önemli işlem” kategorisinde değerlendiriliyor ve yaptırım öngörülüyor.

Kaynak: euronews, Dışişleri Bakanlığı

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz