13.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

AB Savcılığı Malta’da 161 Milyon Euroluk 12 Soruşturma Yürütüyor

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın kuruluşu olan Avrupa Savcılığı (EPPO), Malta’da toplam 161 milyon Euro zarara yol açan 12 ayrı soruşturma yürütüyor.

2023 yılı raporunda, Avrupa Savcılığı, geçen yıl Malta’da yolsuzluk ve Avrupa Birliği’nin mali kaynaklarının kötüye kullanımına ilişkin dört yeni soruşturma açıldığını açıkladı. Bu dört soruşturma, toplam 30,3 milyon Euro zarara yol açmış durumda.

EPPO, halen devam eden 12 soruşturmadan beşinin KDV sahtekarlığıyla ilgili olduğunu ve bu sahtekarlıkların toplam zararının 108 milyon Euro’ya ulaştığını belirtti.

Savcılık, soruşturmalarla ilgili şu ana kadar mahkemeye çıkarılan kimse olmadığını da ifade etti.

Avrupa Savcılığı, geçen yıl Malta’da şüpheli dolandırıcılık vakalarını araştırmak üzere üçü Malta makamlarından, ikisi özel kişilerden ve biri de bir Avrupa kurumundan olmak üzere toplam altı ayrı talep aldığını belirtti.

Avrupa Birliği Sahtekarlık Savcısı Laura Kövesi, kurumun 2023 yılı raporunun girişinde, açılan toplam soruşturma sayısının 1.371 olduğunu ve bu soruşturmaların yaklaşık 19,2 milyar Euro zarara yol açtığını ifade etti.

Kövesi, “Uyuşturucu ticareti yapan suçlularla sahtekarlık yapan suçlular el ele çalışıyor. Bu temel bağlantıyı anlamazsak, bu endişe verici artışı durduramayız.” dedi.

Kövesi, 2021 yılında Malta’yı ziyaret ederek Valletta’daki Dar l-Ewropa’da kurumu hakkında bir konferansa katılmıştı. Ancak o dönemde ofisine iletilen 2.200 şüphenin sadece ikisinin Malta’dan geldiğini belirtmesi dikkat çekmişti.

Kövesi ayrıca, o güne kadar ofisinin Malta’da herhangi bir soruşturma yapmamasının anlaşılmadığını da dile getirmişti.

Bir yıl sonra, Kövesi, Malta makamlarını “sahtekarlık ve yolsuzluk konusunda basit bir soruyu cevaplayamamaktan” dolayı sert bir şekilde eleştirdi.

Avrupa Parlamentosu Üyelerine yaptığı konuşmada Kövesi, Malta’nın AB’de yolsuzluk ve sahtekarlığa karşı mücadele edeceğini söylerken bu yönde harekete geçmediğini belirtti.

Malta makamlarıyla iki gün süren görüşmelerde, konuştuğu her kurum veya kuruluş kendisini farklı bir kuruma yönlendirdiği için, bu suçları soruşturan kurumu tanımlamanın zor olduğunu ifade etti.

Kaynak: Newsbook.com.mt

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz