15.9 C
Malta
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img
spot_img

24 Ocak -30 Ocak 2022 haftalık gündem özeti

30 Ocak 2022

Haftalık gündemimizde Malta ve Türkiye’de ortak gündemler, kesişen haberler bu hafta dikkatimizi çekti.

Algıda seçicilik olarak gayet anlaşılabilir olan bu gündemlerden ilki Valletta yakınındaki Marsa’da bulunanTürk şehitliğinin yanına yapılmak istenen endüstriyel kompleksin onay başvurusuydu.

Malta yetkili makamı Planlama Kurulu tarafından 26 Ocak’ta ele alındı ve reddedildi.

Malta’nın da en çok ilgi gören turistik yerlerinden olan tarihi Türk şehitliği aynı zamanda 1. Derecede korunması gereken anıt statüsüne sahip. Yanına yapılmak istenen inşaat talebine karşı Valletta Türk Büyükelçiliği başta uzman kurum ve kuruluşlar tepki göstermişti.

Grevler bir başka ortak gündem oldu

Malta’da Junior College öğretim görevlileri greve çıktı. 24 Ocak Pazartesi günü sözleşmeleri son 3 yıldır bittiği halde Bakanlık ve Malta Üniversitesi yetkililerinin sözleşmeyi yenilemeye yanaşmamaları üzerine eğitimciler, sendikanın aldığı kararla aynı gün okullarından ayrıldı.

25 Ocak Salı günü derslere girmeyerek greve devam eden öğretmenler eylemleri artırarak sürdüreceklerini açıkladı.

Türkiye’de de Trendyol çalışanlarının, kurye ve dağıtıcılarının yüzde 11 zamma karşı yaptığı iş bırakması sonrası şirket çalışanların taleplerini kabul etti.

Çalışanların taleplerini kazanması önümüzdeki dönemde etkisini gösterecek ve çalışanlar için büyük bir umut taşıyan kazanım olarak kayıtlara geçti.

Darısı Junior College öğretim görevlilerinin başına diyelim.

Yolsuzlukta Türkiye dibe vurdu

Bir diğer Malta ve Türkiye’nin ortak yer aldığı gündem ise Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 yılı sonuçları oldu.

Malta endekste bir puan yükselterek konumunu bir sırada olsa yukarıya taşıyarak 180 ülke arasında 49. Sırada yer aldı. Türkiye ise son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi ve 96. sırada yer aldı.
Malta 53 olan puanının 54’e yükseltirken Malta Batı Avrupa ülkelerin ortalaması 66 puanın altında kaldı. 38 puanla Türkiye Arjantin, Brezilya, Endonezya, Sırbistan ve Afrika’da küçük bir krallık olan Lesoto ile 96. sırayı paylaştı.

Papa ziyareti seçim tarihine  işaret sayıldı

Vatikan Papa Francis’in 2 ve 3 Nisan tarihlerinde Malta’yı ziyaret etmeyi planladığını açıkladı. Malta Cumhurbaşkanı George Vella, Başbakan Robert Abela’nın bu tarihlere uygunluk verdiği belirtildi.

Papa Francis’e yakın  kaynaklar daha önce ziyaretin seçim öncesi olmaması yönünde dikkatli davrandıklarını belirtmişti bunu dikkate alan Malta’da erken seçimin Mart ayında yapılacağını çok kesim dile getirdi.

2020 Mayıs ayında planlanan Papa Francis’in ziyareti ise pandemi nedeniyle ertelenmişti.

Kısıtlamalar virüsten daha çok konuşulur oldu

Ve pandemi, Malta’da son haftanın gündeminde vaka sayıları ve ölümlerden çok sağlık yetkililerinin aldıkları kısıtlamalar yine ön plandaydı.

Malta’da Sağlık Bakanı Chris Fearne özellikle işletmelere girişte zorunlu geçerli aşı sertifikası başta bazı kısıtlamaların 7 Şubat’ta gevşetileceğini söyledi. 14 Şubat’ta ise kısıtlamaların daha da çok gevşetileceğinin belirlendiği bir takvimin de hazırlandığını söyledi.

Ancak çok büyük tepki çeken Malta’nın seyahat kısıtlamalarının ise bir süre daha aynı şekilde devam edeceği belirtildi.

Malta’nın pandemiye karşı en net aldığı sonuçlardan birisini Bakan Fearne’nin, Malta’da 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 98’inin bir doz aşılandığını duyurması oldu.

Malta’nın Türkçe gündemini takip edenler için son söz niyetine iki cümlemiz var.

Connexion Dans Okulu çocuklar için de dans ve jimnastik eğitimine başlıyor. Sliema’daki dans okulunda çocuklar için jimnastik dersini Türk eğitmen Muharrem Kılıç veriyor.

Ve yazarımız Ziyahan Albeniz Malta’da tanıştığı, paylaştığı, ismini duyduğu bir güzel insanlar geçidi yaptığı “iyiliği görünür kılmak” başlıklı yazısı ile bizleri “Kötüden emsal olmaz, doğru ama iyilerden pekala olabilir” diyerek iyi emsaller ile tanıştırıyor.

Oturum izni için 6 ay bulunma zorunluluğu yok!

Malta’da yaşayan Türkleri olduğu kadar tüm gurbetçileri ve hatta bir ülkede yaşamakta olan tüm yabancıları ilgilendiren bir Avrupa Adalet Divanı kararı haberini vurgulamak çok gerekli diye düşünüyoruz.

Yurtdışında 6 aydan fazla kalınması durumunda oturum izninin iptali veya yenilenmemesine dair uygulama Avrupa Adalet Divanı’nın aksi yöndeki görüşü üzerine iptal edildi.

Avusturya Viyana İdare Mahkemesi’nde görülen bir davada, ülkede sadece birkaç gün kaldığı tespit edilen Kazakistanlı kişinin oturumunun yenilenmemesi davasında mahkemenin Avrupa Birliği Adalet Divanı’ndan konu hakkında görüş istediği belirtildi.

Adalet Divanı, oturum hakkının 6 aydan az kaldığı için alınamayacağını, iptal edilemeyeceğini oturum izni için “birkaç gün kalmanın bile yeterli” olacağını belirtmesi üzerine Viyana İdare Mahkemesi Kazakistanlı davacıyı haklı bularak kişinin oturum hakkının devamına karar verdi.

Türkiye’de haftanın gündemi 

Yeşilçam’ın yıldızlarından usta oyuncu Fatma Girik yaşamını yitirdi. Eski Şişli Belediye Başkanı olan usta oyuncu Fatma Girik 79 yaşındaydı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı istifa etti. TÜİK Başkanı yine görevden alındı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül istifa etti yerine Bekir Bozdağ yeni Adalet Bakanı oldu. Tek cümle halinde verdiğimiz bu haberler son yılların olağan gelişmeleri oldu.

Ancak geçtiğimiz haftaya Kış koşulları damgasını vurdu. İlk olarak Adana Gaziantep yolunun kar yağışından 24 saati aşan süre kapalı kaldığını geçtiğimiz hafta paylaştığımızı hatırlatalım. Bu defa 25 Ocak Salı günü İstanbul’un kar yağışına teslim olduğunu belirtelim.

Hem devlet kontrolünde bulunan şehirler arası yollar, otobanlar, havalimanları hem de İBB kontrolündeki E-5 karayolu ve şehir içi ulaşım tam bir kaos yaşadı. Özellikle kaos, koşulların yarattığı durumdan ziyade mevcut durumu yerel yönetime yıkmaya çalışan ve yerel yönetim eksikliklerini hükümet uygulamaları arkasına süpüren anlayışın yarattığı güvensizlikten yaşandı.

Kar yağışı etkisiyle İstanbul Havalimanı’na uçaklar inemedi, uçuş planları iptal edildi, yolcular havalimanında mahsur kaldı. 24 saati aşkın açılamayan havalimanında yabancı yolcular ve iç hat yolcuları protesto gösterisi yaparak sloganlar atarken bir ilk olarak terminale de çevik polis kuvvetleri girdi.

Bütün bu yaşanan kaosun ardından ise hükümet ve yerel yönetim kamuoyunda hangisinin bu kar yağışında daha başarısız olduğu tartışmalarından sorunun sorumluluğunun tartışılmasına bir geçiş yapılamadı.

Türkiye’de gelecek hayalleri eriyor

Tüm bu yaşananların aslında bir sebep mi sonuç mu olduğu ayrı bir tartışma konusu iken Türkiye’de yapılan iki araştırma belki de halimizi olduğu gibi ortaya koymaya daha yardımcı olacaktır.

Metropoll Araştırma şirketinin çalışmasına göre Türkiye seçmeninin yüzde 53’ü yurtdışında okumak yada çalışmak istiyor.

Çok önemli olduğunu düşündüğümüz başka bir araştırma ise Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin “Türkiye’de hukuk devletinin işleyişinden duyulan memnuniyet” araştırmasında “memnun olanların” toplam oranı yüzde 17’yi bile bulmazken, “hiç memnun olmayanların” oranı ise Nisan ayına göre Aralık ayında yüzde 17.4 artışla yüzde 52.6 oldu.

Katılımcıların toplamda yüzde 66.8’i “hukuk devleti işleyişinden” memnun olmadığını ifade etti.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz